Aarhus Universitet fordobler antallet af rådgivere i ansvarlig forskningspraksis på fakulteterne. Professor Steffen Thiel fra Institut for Biomedicin skal flankere Ebba Nexø i funktionen for at fastholde en redelig forskningskultur på Health.
17.12.2019 |
Professor Steffen Thiel fra Institut for Biomedicin er udnævnt af Akademisk Råd som Healths anden rådgiver i ansvarlig forskningspraksis og forskningsfrihed. Udpegningen er så ny for Steffen Thiel, at han dårligt har nået at tale med sin rådgiverkollega, professor Ebba Nexø. Alligevel er det med sindsro, at han indtager funktionen fra 1. januar:
”Jeg er sådan én, som går rundt og snakker med folk og blander mig gerne. Så det ligger mig ikke fjernt at sige ja til opgaven”, siger Steffen Thiel.
Funktionen er opgraderet til to rådgivere efter revision af AU’s regler om forskningspraksis og sker ud fra den vurdering, at to ligeværdige rådgivere bedre kan gøre brug af hinandens erfaringer end én rådgiver og én suppleant.
Steffen Thiel har ikke haft sager med uredelig forskningspraksis tæt inde på livet, men gråzonerne kender han til. Eksempelvis ved forfatterskaber.
”Et typisk eksempel er en yngre forsker, som føler sig presset til at tage en tvivlsom medforfatter med på en publikation. Det kan være svært at sige nej, og hvad er det rigtige så at gøre her? Jeg ser mig som en samtalepartner, som kan foreslå handlingsmønstre og hjælpe med at finde en løsning”, siger Steffen Thiel.
Han mener, at rådgiverfunktionen har en stor berettigelse i dag, hvor en lille tvivl om uredelighed kan ende med offentlig udskamning i medierne. I værste fald kan det koste forskerkarrieren.
”Hvis noget går galt, bliver det lynhurtigt eksponeret. Det skal vi kunne håndtere, når det opstår. For fejl opstår, hvor mennesker arbejder”, siger Steffen Thiel.
Sammen med Ebba Nexø skal Steffen Thiel de kommende tre år stå til rådighed som rådgiver for andre forskere, ledere eller andre medarbejdere i forskningsintegritet, forskningsfrihed og ansvarlig forskningspraksis. Som udgangspunkt er rådgivningen fortrolig, men får rådgiverne kendskab til særligt grove tilfælde af brud på ansvarlig forskningspraksis, har de pligt til at indberette til Udvalget for Ansvarlig Forskningspraksis, også benævnt som Praksisudvalget.
Steffen Thiel gør opmærksom på den opdaterede AU-hjemmeside om ansvarlig forskningspraksis. Her er der hjælp til handling, hvis man føler sig på usikker grund omkring forskningspraksis: https://medarbejdere.au.dk/administration/forskning-talent/ansvarligforskningspraksis/
Professor, dr.med. Ebba Nexø (født 1943) var indtil 2014 overlæge og lærestolsprofessor i klinisk biokemi på Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet. Hun har siden været tilknyttet Institut for Klinisk Medicin som professor MSO. Hun har været i UVVU, Udvalgene vedrørende Uvidenskabelig Uredelighed, under Uddannelses- og Forskningsministeriet, været formand for Det Sundhedsvidenskabelige Forskningsråd og beklædt en række andre tillidsposter.
Professor, cand.scient. Steffen Thiel (født 1961) er leder en forskningsgruppe på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet. Han har været medlem af Det Frie Forskningsråd, Sundhed og Sygdom og har ageret i forskellige udvalg på Aarhus Universitet. Ud over sit arbejde i Danmark har han i perioder arbejdet i udlandet og har erfaring med kommercialisering af forskningsresultater.
Professor Steffen Thiel
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mobil: 29 27 08 90
Mail: st@biomed.au.dk
Professor, dr.med. Ebba Nexø
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Mobil: 40 46 59 54
Mail: enexo@clin.au.dk