Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Bo Holtens Luther-opera får premiere i Aarhus

”Skandale”. Sådan lød det fra flere sider, da den stort anlagte Luther-opera bestilt til markeringen af 500-året for Reformationen blev aflyst midt i produktionen. Nu får publikum mulighed for at opleve første akt af den omtalte opera på den folkeoplysende konference ”Reformationen og det danske samfund” på Aarhus Universitet den 20. maj 2017.

07.12.2016 | Ida Hammerich Nielson

Reformationen: Billedstorm, hvor helgenbilleder og statuer fjernes fra en kirke. I Luther-operaen findes en tilsvarende scene, hvor reformatoren Andreas Karlstadt går igang at fjerne statuer og billeder i Wittenberg. Billedet viser, hvor voldsom reformationen faktisk var. Maleri af hollænderen Rien Poortvliet (1932-1995)

I januar 2016 blev den nyskrevne opera om Martin Luther aflyst, da finansieringen i det tysk-danske samarbejde meget uventet ikke faldt på plads. Mange ildsjæle har arbejdet på at få det store projekt på banen igen, og det er nu lykkedes. Ved konferencen ”Reformationen og det danske samfund” den 20. maj 2017 fremfører Aarhus Symfoniorkester og Den Jyske Opera hele første akt under ledelse af komponist Bo Holten.

Bo Holten og librettisten Eva Sommestad Holten er glade for, at operaen nu bliver en del af Reformationsfejringen. De peger på, at emnet er meget aktuelt i vor egen tid, hvor religion, apokalyptiske stemninger og hårde udspil igen sætter dagsordenen, og hvor en grisk elite igen vækker harme.

”Det bliver en opera, som dykker ned i de store følelser, dramaer og konflikter, som Reformationen udløste. Musikdrama i denne skala kan noget andet end bøger og artikler – med stort orkester, kor og solister kan det give en nærmest fysisk oplevelse af den passion, den angst og de kræfter, der var på spil i Reformationen,” siger Bo Holten.

Eva Holten fortæller, at første akten vil følge Luther fra de svimlende triumfer i starten til vendepunktet, da den blodige bondekrig bryder ud. Her fælder Luther i skræk og forfærdelse den replik, som har forfulgt ham siden: Schlagt sie tot! -  Dræb dem!, et udsagn, som på grund af sine skelsættende konsekvenser også er operaens titel.

Reformationen får liv
Uropførelsen af 1. akt af Luther-operaen betyder, at deltagerne i den folkeoplysende konference får en ny og anderledes vinkel på Reformationen. Det fortæller lektor Michael Böss, leder af MatchPoints Seminar 2017.

”Det er med utrolig stor glæde, at vi nu kan tilbyde konferencedeltagerne og det almindelige publikum i denne del af landet en urpremiere på en opera af Danmarks internationalt berømte komponist. Holtens kompositioner er altid iørefaldende, så Luther-operaen skal nok blive populær. Den er en gave for konferencen,” siger Michael Böss.

Projektet støttes af bl.a. Reformationspræsidiet, Augustinusfonden og Louis-Hansen Fond

Læs mere om MatchPoints Seminar og tilmeld dig

Yderligere oplysninger: Michael Böss: 20934818
engmb@cc.au.dk

 

 

 

 

Arrangement, Alumne, Ekstern målgruppe, Enhedsadministration, Samarbejde, Offentligheden/Pressen, Alle AU-enheder, Ph.d.-studerende, Studerende, Teknisk/administrativ medarbejder