Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Brexit eller ej – viden skal flyde frit i hele Europa

Det europæiske universitetsnetværk GUILD har udsendt en erklæring, der opfordrer til, at forhandlingerne om Brexit beskytter samarbejdet mellem de europæiske universiteter.

17.11.2017 | Camilla Schrøder

Som medlem af The Guild – et europæiske netværk for 19 forskningsintensive universiteter – er Aarhus Universitet medafsender af et manifest, der slår fast, at Europas fremtid og velfærd kræver flere investeringer og mere samarbejde på tværs af grænser.

Det er nu halvandet år siden, det britiske folk den 23. juni stemte for et Brexit, og der er lige så lang tid til, at Storbritannien officielt træder ud af EU den 29. marts 2019. Forhandlingerne om, hvordan Brexit eksekveres, er godt i gang, og der lægges stor pres på, at universitetssamarbejdet fortsætter uændret efter denne dato.

Som medlem af The Guild – et europæiske netværk for 19 forskningsintensive universiteter – er Aarhus Universitet medafsender af en erklæring, der slår fast, at Europas fremtid og velfærd kræver flere investeringer og mere samarbejde på tværs af grænser. I den forbindelse er det væsentligt at beskytte det internationale videnskabelige samarbejde, når der forhandles om den overordnede frakobling af Storbritannien fra EU.

På vegne af Aarhus Universitet er rektor Brian Bech Nielsen er medunderskriver af erklæringen.

”Brexit må ikke bremse muligheden for, at forskere, studerende og dimittender også i fremtiden kan samarbejde og arbejde uhindret på tværs af landegrænser. Forskning og innovation kender ingen grænser, og der er behov for mere samarbejde – ikke mindre, hvis vi skal lykkedes med at løse nogle af de store globale udfordringer”, siger Brian Bech Nielsen, der også håber at kunne bevare det gode samarbejde med britiske universiteter, som Aarhus Universitets har en lang tradition for.

På Aarhus Universitet viser de foreløbige udvekslingstal for Erasmus-programmet, at mere end 55 britiske studerende har søgt til AU i efterårs- og forårssemesteret 2017/2018, mens over 100 AU-studerende i samme periode har valgt et udvekslingsophold ved et af de mere end 40 britiske universiteter, som AU har en samarbejdsaftale med. Derudover har Aarhus Universitet p.t. også knap 70 britiske studerende på hele uddannelser, mens omkring 100 videnskabelige ansatte med britisk statsborgerskab er tilknyttet AU.

Guild-erklæringen fremhæver bl.a. de positive økonomiske effekter af udvekslingsaftaler, betydningen af forskermobilitet for citationsindexet samt universiteternes betydning for innovation i den europæiske industri.

Guild-erklæringen blev offentliggjort mandag den 13. november og er blevet bakket op af bl.a. The Russel Group, som repræsenterer de 24 ledende universiteter i Storbritannien.

Hovedpointerne i ‘The Guild’s statement on Brexit’: 

  • Der skal fortsat investeres i studentermobilitet – også mellem EU og Storbritannien.
  • Der skal investeres i EU rammeprogrammer for at vedligeholde og øge forskningskvaliteten i Europa, inklusiv Storbritannien.
  • Et frit omløb for ideer skal sikres gennem den frie bevægelse for forskere, studerende og deres familier.
  • Der skal være fokus på fortsat langsigtet støtte til innovation på tværs af grænser, hvor dimittender og forskere spiller en nøglerolle for den europæiske konkurrencedygtighed – britiske universiteter må ikke undermineres i den sammenhæng.

Læs hele erklæringen

Politik og strategi, Forskning, Alle grupper, Alle AU-enheder, Universitetsledelsens Stab, Administration (Faglighed)