Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Bronze til Danmark, da 61 lande deltog i biologi OL i Aarhus

Lørdag blev verdens bedste biologihjerner kåret med medaljer til biologi OL i Aarhus. Ud af de fire danske deltagere fik to bronze og én fik et hædersbevis.

20.07.2015 | Kommunikation & Presse

De danske deltagere (fra venstre): Karen Chuxian Yang (bronze). Anders Poulsen Charmouh. Marcus Medom Ryding (bronze) og Sine Aaroe Juhl (hædrende omtale)

NATURTALENTER: Centralværkstedet i Aarhus genlød af klapsalver lørdag aften. Her fik 250 af verdens bedste unge biologihjerner fra 61 lande guld, sølv, bronze og hædersbeviser til afslutningsceremonien for Den 26. Internationale Biologiolympiade.

Igen i år var det lande som Korea, USA, Taiwan, Rusland og Kina, der løb med flest guldmedaljer. Danmark fik dog tilkæmpet sig to bronzemedaljer og et hædersbevis.

For de unge deltagere handlede olympiaden ikke kun om at få medaljer, men også om at få nye venner, der deler passionen for biologi.

Udover medaljerne var der på festaftenen også taler og musik, hvor blandt andet Ida Corr underholdte det internationale publikum, der udover de 250 elever også bestod af 200 jurymedlemmer.

De danske arrangører havde i ugen op til kåringen lagt stor vægt på sociale og kulturelle arrangementer. De unge deltagere var på besøg i blandt andet Økolariet i Vejle, Legoland, Moesgård, Aros, Den Gamle By, Væksthusene og Naturhistorisk Museum.

Dansk formand: En stor oplevelse

- Det har været en stor oplevelse at se så mange unge talenter fordybe sig i naturvidenskaben. De unge har samtidig fået venner og netværk for livet og kan rejse hjem med en masse oplevelser i rygsækken. De vil altid huske Danmark og deres møde med andre unge fra 61 lande, der alle deler deres passion for biologi, siger Erik Meineche Schmidt, der er formand for organisationskomitéen for Den Internationale Biologiolympiade 2015 og tidligere dekan for Det Naturvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet.

For IBO er hele formålet at tiltrække flere talenter til biologien, fordi verden har brug for dygtige forskere, der kan løse fremtidens store udfordringer i verden.

International formand: Enestående chance for talentudvikling

- Vi har brug for unge talenter inden for biologi, så de kan hjælpe os med fremtiden problemer. For eksempel med klimaforandringer, fødevaremangel eller til at udvikle nye former for medicin. For unge er en god udfordring ofte tiltrækkende, og med IBO kan vi tilbyde dem en enestående chance for at konkurrere på et utroligt højt niveau, siger Poonpipope Kasemsap, formand for Den Internationale Biologiolympiade og vicepræsident for Kasetsart University i Bangkok, der håber, at de unge vil arbejde sammen i fremtiden.

- Til IBO får de unge venner fra hele verden, der brænder for det samme som dem. Vi vil gerne inspirere dem til at lave deres egne globale fællesskaber og netværk, så de i fremtiden kan blive forskerkollegaer og hjælpe hinanden, siger Poonpipope Kasemsap.

Den videnskabelig ansvarlige: Forskere skal kunne tænke kreativt

De unge havde to hårde og lange eksamensdage med fire praktiske opgaver og to teoretiske sessioner med i alt 100 spørgsmål. Eleverne havde under et minut til hvert spørgsmål, der er på et så højt niveau, at selv professorerne har svært ved at besvare dem.

Ifølge formanden for opgavekommissionen, professor Jens Mogens Olesen fra Aarhus Universitet, var det vigtigt, at det ikke kun handlede om udenadslære. Især i de teoretiske opgaver er der lagt vægt på elevernes evne til at ræsonnere og tænke selv frem for paratviden.

- Det er vigtigt at kunne tænke selvstændigt. Ellers får vi nogle 20-årige, der har en lang uddannelse, men kun bruger den viden, som de har indlært. Ingen ved, hvordan verden ser ud om 30-40 år. Den eneste måde, en forsker kan udvikle sig på, er ved at udvikle sin egen viden og være god til at generere spørgsmål og være kreativ. Det skal forskere kunne, ellers går de i stå, siger Jens Mogens Olesen, der har formuleret langt størstedelen af de teoretiske eksaminer.

 

 

Resultater

10% af alle deltagere vandt guld. 20% vandt sølv og 30% vandt bronze. Derudover fik 10% af deltagerne hædersbeviser. Top 10 guldresultater:

  • 1. Korea: Jinhyun Seok
  • 2. USA: Boyang (Peter) Dun
  • 3. Kina: Sirui Zhang
  • 4. Singapore: Daniel Chee Hian Tan
  • 5. Rusland: Artem Lomakin
  • 6. Kina: Zhanhong Chen
  • 7. USA: Varun Mangalick
  • 8. Taiwan (Chinese Taipei): Po-Han Lin
  • 9. Taiwan (Chinese Taipei): Meng-Hsin Wu
  • 10. Rusland: Nikita Alkin

     

    De danske resultater:

    • 106. Bronze: Marcus Medom Ryding fra Bagsværd Gymnasium
    • 117. Bronze: Karen Chuxian Yang fra Birkerød Gymnasium
    • 170. Certificate of Merit: Sine Aaroe Juhl fra HTX Sukkertoppen (København)
    • 176. Anders Poulsen Charmouh fra Risskov Gymnasium

     

    Se hele listen på: www.ibo2015.org

     

    Om IBO

    Den første Internationale Biologiolympiade blev afholdt i 1990 og Danmark har deltaget siden 2005. Ved den Internationale Biologiolympiade 2014 på Bali vandt Danmark 3 bronzemedaljer. De fire elever som hvert år repræsenterer Danmark ved den Internationale Biologiolympiade udvælges ved den Danske Biologiolympiade blandt 1.600 gymnasielever. Hvert land stiller med fire deltagere samt et hold jurymedlemmer. I alt deltog 460 mennesker fra 61 lande i olympiaden, hvor de 250 var gymnasieelever og de 200 var jurymedlemmer.

     

    Den Internationale Biologiolympiade 2015 er støttet økonomisk af Ministeriet for Børn og Undervisning, VILLUM FONDEN, Carlsbergs Mindelegat, Novo Nordisk Fonden, Lundbeckfonden, A.P. Møllers støttefond, Knud Højgaards Fond, Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet.

     

    For mere information:

    Pressemedarbejder Sander Jensen, +45 30288442, sander@smallgiant.dk

    Kommunikationsansvarlig Kristine Bilgrav-Nielsen, +45 30274067, kbn@cse.au.dk

    Talentudvikling, Miljø, klima og energi, Alle grupper, Alle AU-enheder, Universitetsledelsens Stab, Natur og teknologi, Ekstern målgruppe