Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Bygninger i Universitetsbyen får bæredygtig certificering

Eksisterende bygninger i Universitetsbyen skal certificeres med afsæt i et system, der måler bæredygtighed. Det blev besluttet på det netop afholdte styregruppemøde for Campus 2.0.

24.01.2020 | Signe Opstrup

Universitetsbyen (det tidligere kommunehospitalsområde) fra oven. Foto: Claus Sjödin

Arbejdet med at skabe et endnu mere bæredygtigt Aarhus Universitet er i fuld gang. Senest har styregruppen for Campus 2.0 besluttet, at flere af bygningerne i Universitetsbyen nu skal certificeres efter den frivillige danske ordning DGNB, som vurderer efter forskellige bæredygtighedskvaliteter.

Universitetsdirektør, Arnold Boon, glæder sig over universitetets øgede fokus på fremtidssikret, bæredygtigt byggeri:

”Med afsæt i de kommende DGNB-certificeringer kan vi skabe gode og bæredygtige bygninger og byområder, som vil være til gavn for alle, der har deres daglige gang her på universitetet. Certificeringerne er et vigtigt skridt for Aarhus Universitet at tage. Det ligger i naturlig forlængelse af vores generelle arbejde med at blive et endnu mere bæredygtigt universitet og understøtter målene i vores kommende klimastrategi.”  

Hvilke bygninger certificeres? 

Når en bygning DGNB-certificeres, bliver den målt og vejet på sine miljømæssige(1), økonomiske(2) og sociale(3) bæredygtighedskvaliteter samt på teknik(4) og proces(5). Det er afgørende, at byggeriet er sikret til fremtiden og forholder sig til både mennesker, miljø og bundlinje. Og så skal der være et godt indeklima og velovervejede materialer.

AU - med FEAS som bygherre - arbejder på at få certificeret følgende bygninger/byområder:

  • hele Universitetsbyen som byområde
  • Aarhus BSS’s kommende bygningskompleks i Universitetsbyen samt
  • ombygningen af den eksisterende bygning 1170 i Universitetsparken.

Sølv, guld eller platin?

Det er muligt at opnå en opnå sølv-, guld- eller platincertificering af bygningerne – alt efter hvor godt byggeriet performer inden for de fem kriterier. AU går efter en guld-certificering af Universitetsbyen som byområde. Niveauet for BSS’ bygningskompleks fastlægges ifm. udbudsprocessen for projektet, og tilsvarende fastlægges niveauet for bygning 1170 ifm. ombygningen.

Om DGNB 

Den danske DGNB-certificering har siden 2010 taget afsæt i kriterier udviklet af den tyske organisation, Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen, der også har lagt navn til ordningen.

Formålet med DGNB er at koble den globale dagsorden om bæredygtighed med lokale samfundsmæssige vilkår, og herigennem gøre arbejdet med bæredygtighed meningsfyldt og håndgribeligt.

Yderligere oplysninger

Administrativt, Administration (Faglighed), Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet