Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Carlsbergfondet giver millioner til corona-forskning på Aarhus Universitet

Som direkte følge af spredningen af corona-virus og den akutte sundhedskrise i Danmark og resten af verden giver Carlsbergfondet 25 mio kr. til forskning i social adfærd under corona-epidemien samt 25 mio kr. til udvikling af metoder til bedre diagnostik, behandling og forebyggelse. Bevillingerne er en del af en samlet bevilling til forskning i corona-virus på 95 mio kr.

19.03.2020 | Ida Hammerich Nielson

Formand for Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher, udtaler:”COVID-19 udvikler sig lige nu eksponentielt, så vi er glade for, at vi på kort tid har kunne mobilisere et samarbejde mellem en række af Danmarks og verdens fremmeste forskere for at bidrage til løsningen af de enorme udfordringer, vi står overfor".

Artiklen bygger på pressemateriale fra Carlsbergfondet

Med corona-epidemien står det danske samfund over for en af de mest alvorlige kriser siden 2. verdenskrig. Carlsbergfondet har derfor besluttet at uddele en Semper Ardens-bevilling til en af Danmarks førende forskere i adfærd og politisk psykologi, professor i statskundskab Michael Bang Petersen på Aarhus Universitet. Med projektet ‘HOPE - How Democracies Cope with Covid19: A Data-Driven Approach’ skal han sammen med et tværuniversitært forskerhold undersøge, hvordan samfundet agerer i kriser, samt hvordan demokratier håndterer en epidemi, som vi står i nu.

"Det er raskes adfærd i dag, der afgør smittekurvens udvikling om 14 dage. Borgernes adfærd spiller en afgørende rolle for vores mulighed for at overvinde corona-epidemien. HOPE-projektet tilbyder en unik understøttelse af kampen mod at inddæmme epidemien ved at give et dybt indblik ind i borgernes adfærd,” siger Michael Bang Petersen.

Læs mere om HOPE-projektet

Kontakt: Michael Bang Petersen på michael@ps.au.dk el. tlf. 20775944.


Bedre bekæmpelse af corona-virus

Carlsbergfondet giver desuden en Semper Ardens-bevilling på 25 mio kr. til udvikling af metoder til diagnostik, behandling og forebyggelse af SARS-CoV-2-infektioner. En forskergruppe bestående af førende danske protein-, vaccine- og diagnostikforskere fra Københavns Universitet, Statens Serum Institut og Aarhus Universitet skal udvikle værktøjer, som kan begrænse eller ligefrem forhindre lignende fremtidige pandemier.

Professor Jørgen Kjems fra Aarhus Universitet, som er gruppeleder på projektet, siger:

”Situationen med corona-virus minder os om, hvor vigtig forskning i antivirale midler er. Vi må opfinde hurtigere og mere effektive metoder til at diagnosticere og behandle fremtidens virusangreb samtidig med, at vi forebygger infektionen med bedre vacciner. I dette projekt er vi på tværs af mange fagligheder gået sammen om at løse disse opgaver med helt nye innovative metoder. Selvom vi måske kommer for sent med hensyn til den aktuelle epidemi, er jeg overbevist om, at vi med denne forskningsindsats, som Carlsbergfondet har bevilget penge til, står meget stærkere næste gang, virus hærger i verden”.

Selvom Aarhus Universitet fysisk har lukket ned for forskningsaktivitet i laboratorier for at begrænse coronasmitte, bliver der arbejdet på at åbne sikre forskningsfaciliteter – helt ekstraordinært i denne situation -  så AU-forskning også kan hjælpe med at løse den verdensomspændende corona-krise.  

Bevilling: Målet er at ruste verden til at stå imod en pandemi

AU optrapper virusforskning med millioner fra Carlsbergfondet

Kontakt: Professor Jørgen Kjems på jk@mbg.au.dk, tlf.: 28992086

Kontakt: Professor Søren Riis Paludan på srp@biomed.au.dk, tlf.: 28992066

Læs Carlsbergfondets pressemeddelelse om den samlede bevilling på 95. mio. kr.

Forskning, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet