Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Charlotte Ulrikka Rask ny professor i børne- og ungdomspsykiatri

Overlæge, ph.d. Charlotte Ulrikka Rask er per 1. oktober 2016 udnævnt som klinisk professor ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Risskov, Aarhus Universitetshospital.

20.09.2016 | Nanna Jespersgård

Charlotte Ulrikka Rask er 49 år og speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri siden 2010. Hun er specialist i kognitive behandlingsformer til børn og unge, og hun har siden 2014 undervist på den postgraduate uddannelse af kommende børne- og ungdomspsykiatere indenfor området.

Hendes forskningsområde fokuserer på samspil mellem mentale og fysiske helbredsproblemer hos børn og unge. Hun forsvarende i 2009 sin ph.d.-afhandling med titlen: ”Functional somatic symptoms in 5-7-year-old children. Assessment, prevalence and co-occurrence” og har gennem flere år særligt beskæftiget sig med epidemiologisk og klinisk forskning i medicinsk uforklarede symptomer, funktionelle lidelser og helbredsangst hos børn og unge.

I relation hertil har hun varetaget både pre- og postgraduat undervisning af henholdsvis medicinstuderende og kommende speciallæger i pædiatri og børne- og ungdomspsykiatri samt bidraget med flere lærebogskapitler i feltet.

Charlotte Ulrikka Rask har et samarbejde med internationale forskergrupper i bl.a. Canada, USA, Holland og Sverige om at afdække forekomsten og mulige risikomekanismer for funktionelle lidelser og helbredsangst i barn- og ungdommen samt i forhold til at forbedre diagnostik og behandling af disse lidelser. Hun har endvidere været med til at etablere en funktion med specialiseret kognitiv terapi for unge med svære funktionelle lidelser på Funktionelle Lidelser, Aarhus Universitetshospital.

Ansvar for ungefunktionen

Hun kommer fra en stilling som klinisk lektor ved Aarhus Universitet, hvor hun har været tilknyttet siden 2011, og som overlæge med ansvar for ungefunktionen siden 2013 på afdelingen for Funktionelle Lidelser, Hoved-Hjerte Centeret, Aarhus Universitetshospital.

I det nye professorat ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Risskov, skal Charlotte Ulrikka Rask bidrage med forskning i nye behandlingsmetoder samt psykometri, som vedrører de teoretiske og metodologiske principper ved måling af mentale egenskaber og tilstande hos det enkelte individ.

Mentale helbredsproblemer hos børn og unge, som indlægges i somatisk regi udgør et stort problem og overses ofte. Et særligt fokusområde for hende bliver derfor at styrke forskning i netop de sygdomme og tilstande, hvor der er en sammenhæng mellem krop og sind (liaisonpsykiatri).

Et andet fokusområde bliver samarbejdsflader med andre specialer, herunder børnesygdomme (pædiatri), gennem gensidige projekter vedrørende udredning, diagnostik og behandling af funktionelle lidelser og kroniske somatiske lidelser kompliceret af såkaldt psykiatrisk komorbiditet, hvor barnet eller den unge har mere end én psykisk lidelse på samme tid.

Yderligere oplysninger

Charlotte Ulrikka Rask
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Regionscenter, Risskov
Direkte tlf.:78 47 30 51
Mail: charlotte.rask@clin.au.dk

Navnenyt, Offentligheden/Pressen, Institut for Klinisk Medicin, Health, Health