Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Danmark sender kræftceller til den internationale rumstation

For første gang sender Danmark nu menneskeceller til den internationale rumstation ISS, når et amerikansk rumfartøj den 14. april 2014 kl. 22.58 sætter kursen mod rummet med kræftceller ombord. Målet er at undersøge kræftcellers reaktion i vægtløshed, hvilket kan bidrage med vigtig ny viden til kræftbehandling. NB OPSENDELSEN ER UDSAT TIL FREDAG DEN 18. APRIL

14.04.2014 | Mette Louise Ohana

Falcon 9 raketten,  som skal sende SpaceX Dragon rumskibet til ISS. Foto: SpaceX

Falcon 9 raketten, som skal sende SpaceX Dragon rumskibet til ISS. Foto: SpaceX

Kuren mod kræft ligger måske gemt i rummet. Derfor indeholder NASA’s næste opsendelse til den internationale rumstation ISS – udover forsyninger til astronauterne på ISS – ca. seks millioner kræftceller fra en patient med aggressiv kræft i skjoldbruskkirtlen. Afsenderen er en af Danmarks få professorer i rummedicin, Daniela Grimm, fra Aarhus Universitet. Forsøget er et stort skridt inden for dansk rumforskning og samtidig kulminationen på flere års forskning i cellers reaktioner på vægtløshed.

Kræftceller slår sig selv ihjel i rummet

Vægtløshed får vores celler til at opføre sig anderledes, end når de er påvirket af tyngdekraften, og det har betydning for kræftforskningen. Celler er naturligt programmeret til at slå sig selv ihjel, men netop kræftceller undgår dette ”selvmord”. De deler sig i stedet mere, hvilket betyder, at kræften spreder sig. Men under vægtløshed ændrer kræftcellernes adfærd sig. Tidligere forsøg har vist, at 30 procent flere kræftceller dør under vægtløshed, end når de er påvirket af tyngdekraften.

”Cellernes ophold i rummet skal hjælpe os til at forstå den mekanisme, som aktiverer celledøden ved vægtløshed. Vi ved, at den udløses af proteiner, men vi mangler viden om hvilke. Kan vi finde frem til det, kan det bruges til udvikling af nye lægemidler til kræftbehandling,” fortæller Daniela Grimm, professor i rummedicin fra Aarhus Universitet.

Vægtløsheden giver også mulighed for at studere cellerne mere grundigt. Under vægtløshed danner cellerne spontant tredimensionelle strukturer, som minder om kroppens naturlige vækstmønster. Dermed ligner de kroppens celler mere, når de befinder sig i rummet end på landjorden. Vægtløsheden giver på den måde mulighed for at opnå mere valide forskningsresultater.

Falder ned i Stillehavet

Efter en måneds ophold i rummet, hvor det ubemandede rumskib er sammenkoblet med ISS, sendes cellerne retur i en kapsel, som falder ned i Stillehavet ud for Californiens kyst. Først herefter kan forskerne komme i gang med at undersøge cellerne.

Resultaterne ventes at være klar om ca. et år. 


Følg opsendelsen til rummet

  • Forberedelserne og opsendelsen kan følges på bloggen Cells in space.
  • NASA transmitterer opsendelsen live mandag d. 14. april fra kl. 21.45 dansk tid og kan følges her.

Om forskningsforsøget

  • Det amerikanske rumskib SpaceX Dragon bliver affyret fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida, USA den 14. april 2014 kl. 22.58 dansk tid. Skulle dårlige vejrforhold eller andet forhindre opsendelsen, er næste mulighed for opsendelse fredag den 18. april ca. kl. 21.25.
  • Rumskibet ’docker’ med den internationale rumstation ISS 1-3 dage efter opsendelsen.
  • Under hele missionen befinder cellerne sig i små dyrkningskamre. De sendes tilbage til jorden efter 30 dage.  
  • Forskergruppen har tidligere haft kræftceller med det kinesiske rumfartøj Shenzhou 8 i 2011. Forsøget bygger videre på resultaterne herfra.
  • Forskningen foregår i samarbejde med et tysk forskerhold fra Otto von Guericke universitet i Tyskland.
  • Forsøget udføres i tæt samarbejde med det tyske rumagentur DLR samt virksomheder Astrium og Nanoracks, som har leveret udstyr til projektet.
  • Forsøget er finansieret af DLR, mens NASA finansierer SpaceX-missionen.

Yderligere oplysninger

Lektor Thomas J. Corydon
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Direkte telefon: 8716 7775
Mobil: 2899 2179
tjc@hum-gen.au.dk

Sundhed og sygdom, Alle grupper, Institut for Biomedicin, Health, Forskning