Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

De ph.d.-studerende tager Ph.d.-dagen tilbage

Temaet for Ph.d.-dag 2017, ”Science - keep it simple”, er foreslået af de ph.d.-studerende selv, lige som det i år er en ph.d.-studerende, der skal holde festtalen 27. januar. Og også på andre områder bliver dagen lidt anderledes end tidligere.

04.11.2016 | Kirsten Olesen

Ph.d.-dagen giver alle ph.d.-studerende på Health mulighed for at præsentere deres arbejde og netværke – også med internationale gæster. Foto: AU

Når den estimerede, iransk-amerikanske kræftforsker og biolog Mina J. Bissell 27. januar går på talerstolen i Søauditorierne som hovedtaler på Ph.d.-dagen, skulle der være lagt op til, at de flere hundrede ph.d.-studerende på Health får en indsprøjtning med inspiration, de kan bruge til noget.

Temaet for dagen, ”Science – keep it simple”, har nemlig fokus på den måde, ideer og data bliver præsenteret på for andre. Det skal både motivere deltagerne og anvise konkrete værktøjer til at komme videre med forskningen – og ikke mindst inspirere til at gøre den forståelig for kolleger og samfund.

”Mina J. Bissell er en fantastisk formidler - en hvirvelvind, der kan perspektivere vores arbejde som forskere og på en sjov og spændende måde motivere os til at bryde ud af boksen og vanetænkningen”, siger professor Bent Deleuran, formand for Ph.d.-dagens Organising Committee (OC).

De ph.d.-studerendes dag

Det sker i et år, hvor de ph.d.-studerende med hans ord ”tager Ph.d.-dagen tilbage”:

”Vi ser først og fremmest Ph.d.-dagen som de ph.d.-studerendes dag, og det bliver afspejlet i de ændringer, vi har foretaget i programmet”, siger han.

Bl.a. er det som noget nyt en ph.d.-studerende, Alexander Fjældstad, der skal holde festtalen ved den traditionsrige fest, som runder Ph.d.-dag 2017 af.

”Ph.d.-dagen er jo et kæmpe netværksarrangement, der fylder Søauditorierne og dele af Bartolin Bygningen hvert år. Så når vi nu vælger at stille ekstra fokus på, at det er de ph.d.-studerendes dag, er det fordi, man ind imellem glemmer det åbenlyse, at Ph.d.-dagen ER de ph.d.-studerendes dag.  Vi andre hjælper gerne med sparring og rammer, men hovedpersonerne er de ph.d.-studerende og deres forskning”, siger Ph.d.-skoleleder Helene Nørrelund.

Ph.d.-dag 2017 bliver i øvrigt også hendes første som daglig leder af Ph.d.-skolen på Health – et job, hun tiltrådte 1. marts i år.   

Nabo-ph.d.’en skal kunne følge med

OC har inviteret to hovedtalere mod tidligere én: Mina J. Bissell går på podiet om formiddagen, og sundhedsentreprenør, ph.d. Martin Vesterby fra inno-X Healthcare vil som hovedtaler nr. to levere konkrete værktøjer til at vende tankerne på hovedet, inden arrangementet rundes af, og festen går i gang.
Også poster-præsentationerne bliver ændret en smule; i år bliver de ikke fysisk organiseret i relaterede emner, men ph.d.-studerende med forskellige fagligheder kommer til at præsentere deres posters side om side:

”Vi synes, det understøtter årets tema om, at vi skal blive bedre til at gøre vores forskning forståelig for andre end vores fagfæller. Så når faggrupperne fysisk er blandede, håber vi, at man lægger sig ekstra i selen for at gøre sit oplæg så enkelt og forståeligt, at også nabo-ph.d.’en kan følge med”, siger næstformand i OC, ph.d.-studerende Nichlas Riise Jespersen fra PhD Association.

Debat er droppet – forsker fighten består

Endnu et nyt træk er, at den traditionelle debat i Per Kirkeby-auditoriet er droppet i år:  

”I mange år har debatten ikke fungeret særlig godt; den har mest fundet sted mellem vejledere og panel, mens de ph.d.-studerende ikke rigtigt har blandet sig”, siger Nichlas Riise Jespersen.

Men den årlige forsker fight, hvor tre ph.d.-studerende konkurrerer om 1., 2. og 3. pladsen og rundt regnet 100.000 kr. i The Fogh-Nielsen Legacy, er stadig et vigtigt element på dagen. Den forventes som altid at blive et trækplaster for de 650 ph.d.-studerende og deres vejledere.


Fakta:

  • Den årlige Ph.d.-dagen giver alle ph.d.-studerende på Health mulighed for at præsentere deres arbejde og netværke – også med internationale gæster. Dagen er arrangeret af en Organising Committee, der består af VIP’er og medlemmer af PhD Association.   
  • Ph.d.-studerende på første og andet år præsenterer deres forskning i poster-sessioner i løbet af Ph.d.-dagen. Tredjeårsstuderende præsenterer deres forskning mundtligt under arrangementets oral sessions eller deltager som co-chairmen i dagens poster-sessioner. Desuden har også forskningsårsstuderende mulighed for at indsende et abstract og indgå i separate poster-sessioner. Deltagelse i Ph.d.-dagen giver 1 ECTS point.
  • Forskningsprisen The Fogh-Nielsen Legacy bliver uddelt på Ph.d.-dagen.  

 

 

Talentudvikling, Sundhed og sygdom, Ph.d.-studerende, Institut for Biomedicin, Health, Forskningsårsstuderende, Institut for Folkesundhed, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Odontologi