Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

De universitetspædagogiske kræfter forenes i ét center

Universitetets fire pædagogiske centre og EDU IT-enheden lægges sammen og vil fra 1. oktober være samlet i ét fælles universitetspædagogisk center under rektoratet. Ambitionen er at styrke det universitetspædagogiske arbejde.

16.04.2020 | Camilla Schrøder

I den fremtidige organisering vil man prioritere en tæt kontakt med fagmiljøerne og målrettet støtte til underviserne. Foto: Lars Kruse

Universitetets fire pædagogiske centre – CUDiM, CUL, CESU og STLL – skal sammen med EDU-IT-enheden samles under samme tag i et fælles universitetspædagogisk center, der får direkte ophæng under rektoratet.

Sammenlægningen sker, fordi universitetsledelsen har et stærkt ønske om at opprioritere og styrke det universitetspædagogiske arbejde på Aarhus Universitet. Prorektor Berit Eika står i spidsen for sammenlægningen, og ifølge hende er der mange fordele i at samle kompetencerne i et fælles center.

”Vi kan opbygge en stærkere ekspertise, sikre os den nyeste viden i alle hjørner af organisationen og forstærke samarbejdet om den universitetspædagogiske indsats – i den sidste ende til gavn for vores studerende”, siger Berit Eika og fremhæver, at den teknologiske understøttelse af undervisningen integreres som en del af centerets arbejde.

Vi kan opbygge en stærkere ekspertise, sikre os den nyeste viden i alle hjørner af organisationen og forstærke samarbejdet om den universitetspædagogiske indsats – i den sidste ende til gavn for vores studerende”, siger Berit Eika.  

Det fælles center får til opgave at støtte undervisernes kompetenceudvikling, informere og støtte fagmiljøernes arbejde med at udvikle uddannelsernes curriculum og levere universitetspædagogisk rådgivning og støtte på forskellige ledelsesniveauer. Derudover bliver det centralt, at centeret kan bidrage til innovation og sikre forskningsbaseret viden på højeste internationale niveau inden for centrets virke.

Tæt kontakt til fagmiljøerne

Også med den fremtidige organisering skal der være kort vej til fagmiljøerne.

”Vi kommer til at prioritere en tæt kontakt med fagmiljøerne og målrettet støtte til underviserne i det nye center. Og med afsæt i forskningsbaseret viden og øget specialisering forventer vi, at underviserne kan se frem til en endnu bedre rådgivning og service”, siger Berit Eika.

Det nye center får til huse i bygningskompleks 1910 på Trøjborgvej, hvor centeret får en central placering i nærheden af både Universitetsparken, Nobelparken og Universitetsbyen.

Hovedparten af alle medarbejdere flytter over i det nye center, hvor de tager deres nuværende arbejdsopgaver med. Derudover er der en gruppe medarbejdere på de nuværende centre på Arts og Health, der varetager opgaver uden for det universitetspædagogiske arbejde. De vil fremadrettet blive en del af et institut.

Vi lytter til medarbejderne

Beslutningen om sammenlægningen blev endelig vedtaget i universitetsledelsen den 15. april på indstilling fra Udvalget for Uddannelse. Det sker efter en forudgående proces med inddragelse af alle relevante samarbejdsudvalg for de berørte medarbejdere, og de berørte medarbejdere har også selv haft mulighed for at komme med input.

”Der er kommet rigtig mange konstruktive og relevante input fra både samarbejdsudvalg og medarbejdere. Nu skal vi sammen have lagt rammerne for, at det store engagement og den positive grundstemning kan blive grobund for en ny fælles kultur”, siger Berit Eika.

I den kommende tid skal en række ting falde på plads. Der skal rekrutteres en centerleder til at stå i spidsen for det fælles center, og den endelige organisering af centerets aktiviteter er stadig på tegnebrættet. Her bliver medarbejdere inddraget i drøftelser om den interne organisering i den kommende tid.


FAKTA om den videre proces

  • Det fælles universitetspædagogiske center kommer til at samle omkring 60 medarbejdere.
  • Stillingen til centerleder bliver slået op ultimo april med forventet start 1. september.
  • Udvalget for Uddannelse har planlagt et medarbejderseminar den 26. maj med videre drøftelse af den interne organisering af det universitetspædagogiske center. Det afhænger af udviklingen i corona-situationen, om – og i givet fald hvordan – seminaret kan afvikles. Den nærmere form på en inddragende proces under de givne omstændigheder er under afklaring.
  • Det nye fælles universitetspædagogiske center etableres 1. oktober 2020.
  • Centeret flytter ind i bygningskompleks 1910 på Trøjborgvej senest foråret 2021.
Administrativt, Administration (Faglighed), Alle grupper, Alle AU-enheder, Universitetsledelsens Stab