Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Debat: Der skal prioriteres

Søndag aften på DR1 var Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen igen i duel. Mange vigtige emner blev vendt. Men de ’glemte’ et. Nemlig spørgsmålet om, hvordan vi får råd til dyr medicin i fremtiden.

11.06.2015

Af Allan Flyvbjerg, sundhedsdekan og professor, Aarhus Universitet

Selv om det er en af de største udfordringer sundhedsvæsenet står over for, var der tilsyneladende ingen af de to statsministerkandidater, der syntes, at det var vigtigt at diskutere.

Tallene taler ellers for sig selv. På otte år er udgifterne til sygehusenes medicin steget til det dobbelte, så vi nu bruger 8 mia. kroner på sygehusmedicin. Over de næste fem år ventes udgifterne at stige med yderligere 6 mia. kroner. Det er mange penge - rigtig mange penge. Alligevel har både Helle Thorning Schmidt og Lars Løkke Rasmussen på det seneste afvist, at der skal prioriteres på dette område.

Derfor glimrede det vigtige spørgsmål nok også ved sit fravær i søndagens duel.  Men det gør ikke spørgsmålet mindre påtrængende. Det er et følsomt emne at tale om prioriteringer, der handler om liv eller død. Det er ubehageligt, at vi kan blive nødt til at fravælge dyr medicin, der måske virker, eller som f.eks. kun forlænger en kræftpatients liv med nogle måneder. Men alternativet er værre. Vi ser allerede i dag konsekvenserne af, at den dyre medicin æder af hospitalernes budgetter: Flere regioner har varslet fyringsrunder eller ansættelsesstop, der kommer til at gå ud over mange danske patienter.

I Norge og England har de nationale ordninger, der gør det muligt for lægerne at prioritere i behandlingen. Det bør vi også vi også arbejde på i Danmark. Et afgørende første skridt på vejen er, at vores politikere tør se virkeligheden i øjnene, i stedet for at feje emnet ind under gulvtæppet i  en valgkamp.

 


Debatindlægget er bragt i Jyllandsposten den 11. juni 2015

Politik og strategi, Sundhed og sygdom, Alle grupper, Health, Health, Institut for Klinisk Medicin