Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Dekanen med de lange ben og de store armbevægelser takker af

Synlig, visionær og ambitiøs – både på egne og andres vegne. Allan Flyvbjerg har som dekan formået at skabe opmærksomhed omkring sig. Nu forlader han AU for at blive direktør i Steno Diabetes Center Copenhagen.

20.09.2016 | Henriette Stevnhøj

Vedholdende og visionær. Allan Flyvbjerg, snart ex-sundhedsdekan og kommende direktør ved Steno Diabetes Center Copenhagen, har formået at fortælle omverden om universitetets rolle og gavn i samfundet.

Allan Flyvbjerg rager op i landskabet. Helt bogstaveligt med sine 205 centimeter, mere symbolsk som en meget toneangivende og til tider krævende dekan og ikke mindst som en synlig signatur i den offentlige debat, når det gælder sundhedsforskning- og uddannelse.

Og så kan han noget med ord og armbevægelser.

”Følger I med i fodbold?”, spørger Allan Flyvbjerg og lægger an til den rytmiske klappebevægelse, der blev kendt som Islands unikke kampråb under europamesterskabet.

Scenen er kandidatafslutning for de nye læger i slutningen af juni. I universitetets aula er Allan Flyvbjerg vært ved korsang, festtale og aflæggelse af lægeløftet. Traditionen tro bliver de nye læger til slut hyldet med stående applaus. Men klapsalverne når ikke at ebbe ud, før dekanen griber mikrofonen.

Nu er det de godt 160 nybagte læger med familie, som lægger armene ud til siden og klapper det karakteristiske klap med et dybt ’HUUH’, som stiger i intensitet og ender i en hujende klapsalve.

Har blik for AU og verden samtidig

”En typisk Allan-facon”, fortæller Anne-Marie Engel, forskningschef i Lundbeckfonden, der deltog som festens hovedtaler.

”Naturligvis bruger han fodbold-EM-konteksten til at sige tillykke til lægerne, og han får alle med. Der er ingen tvivl om, at en dekan har mange svære ting på sit skrivebord, men Allan er god til at gribe en stemning og bruge den positivt”, siger Anne-Marie Engel.

Som forskningschef i Lundbeckfonden har hun haft et tæt samarbejde med Allan Flyvbjerg, som hun betegner som en stærk dekan med et imponerende talent for at skabe sammenhænge og give universitetet en stemme i offentligheden.

”Allan har problematiseret dimensionering, peget på udviklingspotentialet i præcisionsmedicin og advaret om følgevirkninger af beskatning af fonde. Alt sammen med et tydeligt universitetsaftryk. Samtidig har han været i stand til at kigge ud i verden og ind på universitetet på samme tid. Det ligger ham også på sinde at få folk til at mødes og diskutere, og han er god til at lade sig inspirere af det, han hører”, lyder skudsmålet fra Anne-Marie Engel.

Konstruktiv medspiller

Netop de kompetencer har Allan Flyvbjerg haft brug for, siden han som ny dekan blev en del af Aarhus Universitets ledelse i november 2010. Han kom midt i universitetets gennemgribende omorganiserings-kolbøtte, og på Health skulle han samle brikkerne til det nye fakultet.

Siden har han været med til at skabe et formaliseret samarbejde med Region Midtjylland, samlet de tandfaglige uddannelser i ét institut, stået fadder til en revideret medicinuddannelse og en ny procedure for optagelse af kvote 2-studerende på medicinstudiet. Et lille udpluk af de initiativer, Allan Flyvbjerg har sat i gang og afsluttet.

Set fra rektor-kontoret er jobbet veludført.

”Til en start fik Allan en stor opgave med at bryde gamle mønstre og kulturer, og det er han sluppet godt fra", er vurderingen fra AU’s rektor Brian Bech Nielsen.

Han betoner også dekanens store arbejdskapacitet og evne til at se helheden.

”Allan har haft øje for at finde løsninger for hele universitetet. Det er værdifuldt, når man kan hæve sig op i helikopterperspektiv, og det har generelt karakteriseret hans arbejde i universitetsledelsen. Han har tænkt på hele AU og bidraget meget konstruktivt. Herudover er Allan altid god for en humoristisk kommentar. Når latteren bryder løs, fungerer samarbejdet nemmere”, siger Brian Bech Nielsen.

Elsker opmærksomhed

Også Allan Flyvbjergs hang til at debattere sundhedspolitik i medierne har skabt opmærksomhed på rektorkontoret.

”Allan har gjort Health synlig i offentligheden, og dermed er AU også synlig. Som Health-dekan har han haft gode muligheder for at komme til orde i medierne, men det er også tydeligt, at han elsker opmærksomhed og synes, at det er sjovt. Og han er god til det”, siger Brian Bech Nielsen.

Da nyheden om Allan Flyvbjergs jobskifte blev omtalt i universitetsavisen Omnibus, var det med ordene fra Lis Sørensen-sangen; ’her er så stille nu…’. Den kan Johnny Laursen, dekan ved Arts, nynne med på. Han kommer til at tage afsked med en nær kollega.  

”Allan er generøs med sig selv, og det vækker tillid. Da jeg kom til i universitetsledelsen, fik jeg en fantastisk modtagelse af Allan, og vi har haft godt parløb”, siger Johnny Laursen, som ikke undlader at kommentere Allan Flyvbjergs legendariske arbejdsiver.

”Det er jo en kliche at sige, at man skal stå tidligt op for at følge med Allan. Men det er imponerende, at han ikke bliver træt i løbet af morgenen, mens han venter på, at vi andre møder på arbejde”, siger Johnny Laursen.

Et moderne fakultet

Allan Flyvbjerg har stået i spidsen for et fakultet, som både har været igennem store forandringer og samtidig åbnet sig mod samfundet, fortæller Ole Steen Nielsen, prodekan ved Health. Han fremhæver biomedicinbyggeriet, et anlægsarbejde på 12.000 kvm. laboratorier, dyrestalde, auditorier og dissektionsfaciliteter med et byggebudget på 850 mio. kr. og senest sammenlægningen af de tandfaglige uddannelser til Institut for Odontologi og Oral Sundhed. Sidstnævnte en fusion, som blev drevet af sundhedsdekanens vision om at skabe forskning og uddannelser, der matcher de forventninger, patienter har til forebyggelse og behandling.  

”Allan har skabt et moderne fakultet, som nu er bundet sammen med det omgivende samfund. Han har formået at fortælle omverden om universitetets rolle og gavn i samfundet. Og der var vi aldrig kommet hen, hvis ikke Allan havde været vedholdende. Samme indstilling har han ladet sive ned gennem fakultetet”, siger Ole Steen Nielsen.

Også fra institutterne lyder meldinger om en stærk og tydelig dekan med store forventninger om selvstændige institutledere.

Leder af Institut for Retsmedicin, Christian Lindholst:

”Allan Flyvbjerg er en arbejdsgiver, som stiller store krav om, at der er styr på økonomi, og at der er fremdrift. Til gengæld overlader han beslutningskompetencen, så man føler sig som en reel leder og ikke som administrator på sit institut”.  

AU er talt ind i regionen  

Da Allan Flyvbjerg tiltrådte som dekan, bebudede han mere samarbejde med regionen. Målet var at få forskning tættere på den kliniske hverdag på sygehusene.

Den opgave kan han vinge af. Det siger Ole Thomsen, koncerndirektør med særligt ansvar for sundhedsområdet i Region Midtjylland.

”Allan har talt universitetet ind i regionens bevidsthed. Han har vist os styrken og kvaliteten ved at have universitetsforskning tæt på klinikken”, siger Ole Thomsen og nævner etablering af universitetsklinikkerne på regionshospitalerne som et produkt af samarbejdet mellem universitet og region.

”Det er ikke alene Allans værk, men det har haft afgørende betydning, at han evner at beskrive formålet, så man ser potentialet. Det er en bedrift”, siger Ole Thomsen.

Ikke snobbet, men forfængelig

Evnen til at præstere og kommunikere i en kompleks sundhedsverden med mange interessenter fremhæves af chefredaktøren på sundhedsmediet Dagens Medicin, Nicolai Döllner.

Han betegner Allan Flyvbjerg som en markant lobbyist.

”Allan Flyvbjerg har været dygtig til at udnytte sin position til at blande sig. Han er en dreven strateg, kender et utal af mennesker i sundhedspolitik og mestrer kommunikationsgenrerne fra de korte tweets til lange, grundige kronikker i søndagsaviserne. Han har stor forståelse for, hvem han skal netværke med, og hvem han skal holde sig fra. Men der er også mindre klogt håndterede eksempler”, siger Nicolai Döllner og nævner sagen som børnehjertekirurgi-specialet, som efter en følelsesladet debat gik til Region Hovedstaden i begyndelsen af året.

”Her kom Flyvbjerg til at promovere noget, han efter min mening skulle have holdt sig fra. Men når han går ind for en sag, er det med tusind procent, og så ser han sig ikke altid tilbage”, siger Nicolai Döllner.

Han karakteriserer Allan Flyvbjerg som usnobbet, men forfængelig.

”Enhver, som har været på dekankontoret, har set den overdådige væg med diplomer. Jeg har heller ikke mødt andre, som på deres cv har noteret deres placering på Dagens Medicins Top 100 over magtens mænd og kvinder i sundhedsvæsenet – og hvordan de er rykket op og ned på listen gennem årene”, siger Nicolai Döllner.

”En sundhedsdekan, som har sprængt de normale rammer”. Sådan lyder den korte karakteristik fra Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing.

”Allan er en stærk sundhedspolitisk aktør, som har blandet sig i debatter om patientinddragelse, lægers selvjustits og selvfølgelig uddannelse.  Han er enkelte gange gået i byen uden at lade sig hæmme af ikke at have fuldstændig styr på alle detaljer, men det er forfriskende, og han skal have ros for at være hurtig på aftrækkeren,” siger Andreas Rudkjøbing.

Han mener, at en af Allan Flyvbjergs styrker er, at han ikke er bange for at blive uvenner med nogen.

”Han er gået benhårdt efter Aarhus Universitets interesser”, siger lægernes formand.

Håndtryk til alle

En rundtur i Allan Flyvbjergs professionelle netværk afføder adjektiverne; ’hurtig’, ’uformel’, ’veloplagt’, og ’anerkendende’. Han har ry for at være en god lytter og justerer gerne på sine holdninger, hvis argumentationen er god nok. Han er chefen, som ved fakultetets sommerfest står i døren og hilser med fast håndtryk på hver enkelt af de hundredevis af medarbejdere.

Hans nærmeste medarbejdere skildrer også en dekan, der bliver åbenlyst utålmodig, når møder trækker ud, og han kan ikke skjule sin irritation over for folk, som kommer for sent eller kommer uforberedte til møderne.

Ordentlig og utålmodig

Men ligeglad har han aldrig været. Det siger Anne Marie Bundsgaard, næstformand i fakultetets samarbejdsudvalg.

Hun har kendt Allan Flyvbjerg, siden han var en ung, langlemmet lægestuderende, som hun og bioanalytiker-kollegaen Lisbeth havde rendende omkring sig på den hedengangne Afdeling for Biokemi. Flyvbjergs interesse viste sig alene at være for Lisbeth, som senere blev hans hustru, fortæller Anne Marie Bundsgaard. Hun husker ham også som utålmodig, og den egenskab har han fortsat, siger hun.

”Som medarbejderrepræsentant kan man godt få fornemmelsen af, at Allan for længst har taget en beslutning, før vi går i gang med diskussionerne til samarbejdsudvalgsmøderne. Jeg kan simpelthen se i hans øjne, hvor fodslæbende man er, når man skal have budgettet gennemgået endnu engang. Men han er ordentlig, og det ligger ham på sinde, at samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere fungerer. Det har også stor betydning for ham, at vi skilles i fordragelighed, selv om vi er uenige”, siger Anne Marie Bundsgaard.

Det overrasker hende ikke, at dekanen rejser til Steno Diabetes Center i hovedstaden. ”Det må være drømmejobbet for Allan at binde behandling og viden om diabetes sammen under disse rammer, og han er den rigtige for Steno Diabetes Center.  Han vil blive savnet på Health, men han lander i sit rette element”, siger Anne Marie Bundsgaard.

Fakta om diabeteslægen

Allan Flyvbjerg (født 1959) var overlæge og klinisk lærestolsprofessor på Medicinsk Endokrinologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, før han blev dekan ved Aarhus Universitet i 2010. Han var fra 2000-2011 formand for Diabetesforeningen og har foreløbig publiceret 590 videnskabelige artikler om diabetes og relaterede følgesygdomme. I 2017 udkommer en international lærebog om diabetes, som han har skrevet sammen med kolleger fra Singapore, England og USA. Han har modtaget en lang række nationale og internationale priser og anerkendelser for sit arbejde. Senest The Erhoff Prize i 2011. 

Vikar-dekan

Nuværende prodekan for forskning ved Health, Ole Steen Nielsen, konstitueres som sundhedsdekan ved Aarhus Universitet. Ole Steen Nielsen er ikke ansøger til stillingen.

Kom og sig farvel til Allan Flyvbjerg

Kolleger og samarbejdspartnere er velkomne til at sige farvel til Allan Flyvbjerg. Det sker fredag 30. september kl. 14-16 i Stakladen på Aarhus Universitet. Tilmelding er nødvendig

 

 

 

Navnenyt, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, Health, Health