Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

”Det kræver lidt at få en Marie Curie-fellow, men det er det værd”

En dygtig, udenlandsk postdoc i to år kvit og frit. Sådan lyder tilbuddet fra EU. Men kun ganske få forskere på Health bruger ordningen.

10.12.2019 | Mette Louise Ohana

Søren Paludan

Søren Paludan fra Institut for Biomedicin har to gange fået en postdoc finansieret af EU. Foto: Aarhus Universitet

Sonia Assil

Sonia Assil er i øjeblikket Marie Curie-fellow i Søren Paludans forskningsgruppe. Hun kommer fra Ecole Normale Supérieure de Lyon i Frankrig. Foto: Privat

Professor Søren Paludan fra Institut for Biomedicin er en af de få forskningsledere på Health, som har fået midler til et Marie Curie Fellowship. Han er også en af de få, der overhovedet har søgt. To gange har han haft en ung talentfuld fellow i sin forskergruppe. I øjeblikket er det franske Sonia Assil fra det velrenommerede Ecole Normale Supérieure de Lyon, som har arbejdet i Søren Paludans laboratorie siden 2018.

”Sonia er specialist i infektioner og vesikeltransport, og de kompetencer manglede vi i min forskningsgruppe. Jeg stødte oprindeligt på hende i Lyon, hvor jeg var nede og holde et foredrag. Hun kom sidenhen til AU som postdoc, og så søgte vi et Marie Curie-stipendiat til at forlænge hende. Det kunne lade sig gøre, fordi hun ikke havde været i Danmark så længe,” fortæller Søren Paludan.

EU-ansøgninger har dårligt ry

EU-ansøgninger rimer for nogle på bureaukrati og omstændelige ansøgninger. Og der er lidt om snakken. Men så er det heller ikke værre, ifølge Søren Paludan:

”Der er lidt mere arbejde i det, end hvis man søger de danske programmer. Men som med så meget andet, er den første gang den sværeste. Og når man først har skrevet én ansøgning, sænker det ens barriere for at søge midler i EU i andre sammenhænge, så indsatsen er godt givet ud,” siger Søren Paludan.

Han mener ikke, at man skal være tilbageholdende med at søge finansiering til en postdoc gennem EU.

”Nogle forbinder måske EU med lave succesrater. Men det er trods alt begrænset hvor mange danske postdoc programmer, der er, så jeg tænkte, vi lige så godt kunne prøve. Og nu er det lykkedes to gange ud af de 3-4 gange, vi har søgt. Man får en dedikeret indsats fra en forsker i to år, og man hjælper dem samtidig videre i deres forskerkarriere og får også adgang til deres netværk,” siger Søren Paludan, som tilføjer, at et Marie Curie Fellowship også fungerer som kvalitetsstempel af den forskningsgruppe, der har været vært.

Ansøgerne kommer ikke af sig selv

De udenlandske forskere kender ikke nødvendigvis til Marie Curie-stipendierne. Derfor er det op til vejlederne at prikke potentielle ansøgere på skulderen, hvis man ønsker at gøre brug af muligheden.

”Det er godt at holde øjnene åbne, når man er i udlandet, og man bliver også løbende kontaktet. Det kan selvfølgelig være svært at vurdere, om folk er egnede eller ej, hvis man møder dem på en konference. Men er man i tvivl, kan Forskningsstøtteenheden hjælpe med at vurdere ud fra et CV,” siger Søren Paludan.

Marie Curie-stipendierne hører under Horizon 2020 og kan søges af forskere både i og uden for EU. Det gælder også, selvom de allerede befinder sig i Danmark, så længe de ikke har været her i mere end et år. Det er dog en fordel, hvis de allerede har fundet sig en vejleder, når de søger.

Samarbejde om ansøgning øger chancen

Netop samarbejdet om ansøgningen mellem vejleder og ansøger øger chancen for at få stipendiet, da det kvalificerer ansøgningen. For Søren Paludan var processen overkommelig. Den største del af arbejdet udførte Sonia Assil selv. Hun skrev 80 pct. af ansøgningen bl.a. inspireret af en tidligere ansøgning fra Søren Paludan. Han fungerede derefter som konsulent på hendes ansøgning.

”Ansøgeren får også god hjælp hos Forskningsstøtteenheden. De afholder bl.a. en masterclass i Aarhus for potentielle ansøgere, hvor de hjælper dem med selve ansøgningen. Og de har et godt kendskab til formalia i EU-ansøgninger,” siger Søren Paludan.

Om Marie Curie Fellowships

  • Ansøgere skal have en ph.d.-grad eller fire års forskningserfaring.
  • Ansøgere både i og uden for EU kan søge. Ansøgeren må ikke have opholdt sig eller have udført sin hovedaktivitet (arbejde, studie etc.) i Danmark i mere end 12 måneder inden for de seneste tre år før deadline i september 2020.
  • Health holder en tredages masterclass midt maj for potentielle ansøgere, hvor de kan møde deres vejleder, få hjælp til ansøgningen og få et indtryk af AU og Danmark. Alle udgifter bliver betalt.
  • Der er ansøgningsfrist for Healths masterclass d. 15. marts 2020.
  • Marie Curie Fellowships kan søges frem til midt september 2020. Ansøgerne får besked i februar 2021.

Læs mere om Marie Curie Fellowships

Kontakt

Rådgiver Henry Andreasen
Fakultetssekretariatet, Health
Mobil: 20 33 85 78
Mail: ha@au.dk

Bevillinger og priser, Administration (Faglighed), Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Institut for Biomedicin