Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Det primære sundhedsvæsen er ny professors hjertebarn

Læge og ph.d. Per Kallestrup fra Aarhus Universitet og Forskningsenheden for Almen Praksis tiltræder den 1. februar 2020 et professorat i almen medicin og global sundhed. Han mener, at nøglen til at løse lokale såvel som globale sundhedsudfordringer skal findes i det primære sundhedsvæsen.

05.02.2020 | Sabina Bjerre Hansen

Per Kallestrup

Per Kallestrup er ny professor på Institut for Folkesundhed. Foto: Lars Kruse/AU.

Det primære sundhedsvæsen er en samlet betegnelse for de initiativer til forebyggelse og behandling, der finder sted uden for hospitalets matrikel. Det kan være i borgerens hjem, på vedkommendes arbejdsplads eller i lokalområdet, fx i almen praksis og i regionale og kommunale sundhedshuse. Og det er netop initiativer i dette terræn, nyudnævnt professor Per Kallestrup arbejder med og forsker i såvel nationalt som globalt.

I sit nye professorat arbejder Per Kallestrup for at styrke første led af sundhedsvæsnet gennem operationel forskning, der har relevans for og nærhed til den kliniske hverdag i almen praksis. Han vil øge og smidiggøre samarbejdet mellem borgere, almen praksis, kommunale og regionale indsatser, dels gennem godt gammeldags fællesskab, og dels gennem udvikling og anvendelse af diverse innovative støtteredskaber som fx telemedicinske løsninger.

Tilgangen til forskningen er pragmatisk og enkel. Per Kallestrup ser på, hvad der kan lade sig gøre og på, hvordan man kan anvende de tilgængelige ressourcer bedre. Han vurderer, at vi både lokalt og globalt har et enormt uudnyttet potentiale for nærsamfunds-baseret forebyggelse og udvikling. I Nepal har Per Kallestrup og hans forskerkolleger fx stor succes med at mobilisere og træne frivillige fra mødregrupper i landsbysamfundene i kampen mod den voldsomme stigning i kroniske sygdomme som hjerte-kar-sygdomme, diabetes og KOL.

Per Kallestrups forskning er relevant for både borgere og sundhedsprofessionelle i den primære sundhedstjeneste. Han håber, at han bl.a. ved at inddrage alle aktører kan bidrage til udvikling af det samarbejdende og sammenhængende sundhedsvæsen.

Fonden for Almen Praksis medfinansierer Per Kallestrups professorat.

Kontakt

Professor, forskningsleder og ph.d. Per Kallestrup
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed og
Forskningsenheden for Almen Praksis
Mobil: 20 92 65 28
Mail: per.kallestrup@ph.au.dk

Læs mere om Per Kallestrup i artiklen ”Ny forskningsleder: Det nære er vigtigt, værdifuldt og vanskeligt”

Navnenyt, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Folkesundhed, Videnskabelig medarbejder, Ekstern målgruppe