Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Dimensionering: Aarhus Universitet skal skære 650 bachelorpladser

Onsdag faldt regeringens dimensioneringsplan på plads efter et langt og meget kringlet forhandlingsforløb. Resultatet bliver, at Arts beskæres med 440 bachelorpladser, Business and Social Sciences afgiver 172 pladser, mens Science and Technology beskæres med 38 bachelorpladser. Alt i alt 650 bachelorpladser med en indfasning på fire år for bacheloroptaget og efterfølgende fire år for kandidatoptaget.

11.12.2014 | Thomas Sørensen

Kringlet forhandlingsforløb

Rektorkollegiet enedes i foråret om, at der var behov for en dimensionering af universitetsuddannelserne og indledte i den forbindelse drøftelser med Uddannelses- og Forskningsministeriet. De egentlige forhandlinger startede dog først den 24. september med et konkret udspil fra ministeriet. Dette var helt uspiseligt for universiteterne; hovedsagelig fordi det manglende fleksibilitet, og fordi det krævede en fuld implementering allerede i 2015. Derefter fulgte en række forhandlinger mellem Danske Universiteter og ministeriet, der den 4. november mundede ud i et mere spiseligt udspil. Udgangspunktet er stadig ledighedstallene, hvor flere af bacheloruddannelserne på Arts rammes hårdt. Alt i alt skal AU over de næste fire år reducere optaget af bachelorer med ca. 9 pct. i forhold til 2013.

”Dimensioneringen er uden tvivl en alvorlig udfordring for Aarhus Universitet og især for Arts”, konstaterer rektor Brian Bech Nielsen, der har været i hårde forhandlinger med Uddannelses- og Forskningsministeriet om de endelige dimensioneringsmål.

”Der har været et stærkt politisk ønske om en markant beskæring af optaget på specielt de humanistiske uddannelser baseret på ledighedstallene. Det er noget, der vil kunne mærkes økonomisk, selv om optaget af bachelorer på Arts stort set har været på samme niveau siden 2007. Derfor har universitetsledelsen også besluttet, at dimensioneringen er en udfordring for hele universitetet og ikke kun for Arts alene, ”siger rektor og fortsætter:

”Samtidig står vi med en helt speciel udfordring, idet vi optager mange professionsbachelorer på specielt IUP. Dette særlige optagemønster har ministeriet dog udvist forståelse for.”

I alt er det lykkedes Aarhus Universitet gennem forhandlinger at nedbringe antallet af dimensionerede bachelorpladser fra 838 til 650.

”Vi har hele tiden argumenteret for, at vores bacheloruddannelser ikke skulle straffes, fordi vi gør en særlig indsats for at skabe sammenhæng i uddannelsessystemet ved at optage professionsbachelorer”, forklarer Brian Bech Nielsen.

Skal drøftes i lokale miljøer

For Arts’ vedkommende er bachelor-dimensioneringen på 70 pladser i 2015 fastlagt af fakultetsledelsen, mens de efterfølgende års beskæringer vil blive fordelt på baggrund af drøftelser med de lokale miljøer.

”I 2015 har vi fordelt reduktionen af uddannelsespladser uden at det får indflydelse på antallet af uddannelser, bl.a. fordi vi har været under et stort tidspres. Men de hårde krav, som dimensioneringen stiller frem mod 2021, nødvendiggør en grundigere inddragelse af de videnskabelige miljøer. Vi har naturligvis indberettet tal til ministeriet for de enkelte år, men det er primært for at signalere, at vi lever op til de overordnede krav. Det her er en proces, der gør ondt i miljøerne, og derfor skal vi sikre ordentlig inddragelse og træffe de rigtige langsigtede beslutninger”, fortæller konstitueret Arts-dekan Johnny Laursen.

Lukninger frigør pladser på BSS

Business and Social Sciences har i det forgangne år lukket for optaget på arabisk og kommunikation, samt International Communication and Multimedia i Herning.

Dimensioneringen har desuden resulteret i, at Institut for Erhvervskommunikations uddannelsesstruktur forenkles og gøres mere robust ved at lukke optaget i international virksomhedskommunikation og europæiske studier.

Lukningerne betyder, at der samlet set frigøres bachelorpladser, som kan bruges til at forøge optaget på f.eks. andre af de erhvervssproglige uddannelser. I lighed med Arts har Business and Social Sciences dog også planer om at drøfte nærmere med miljøerne, hvordan man kommer i mål med de samlede dimensioneringskrav fra ministeriet.

Se overblik over bachelordimensionering i 2015

Se overblik over kandidatdimensionering i 2015

Administrativt, Alle grupper, Alle AU-enheder, Enhedsadministration, Studier