Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Dine gener fortæller om dit hjerte er forkalket

Ny forskning viser, at der er en stærk sammenhæng mellem en genetisk score og graden af åreforkalkning i hjertet.

05.02.2020 | Lars Elgård, AUH

Ny forskning viser, at der er en stærk sammenhæng mellem en genetisk score og graden af åreforkalkning i hjertet. Foto: Colourbox.

En genetisk disponering til hjertekarsygdom har længe været en kendt risikofaktor for udvikling af hjerteanfald og blodprop i hjertet. Men præcist hvordan genetikken leder til en øget risiko, og om genetisk information kan bruges til at finde patienter i risiko for hjertesygdom, er uvist.

I et nyt studie har forskere fra flere hospitaler i Region Midtjylland og Aarhus Universitet i samarbejde med kolleger fra Island undersøgt 1645 patienter, som blev henvist til undersøgelse på mistanke om åreforkalkningssygdom. 

“Vi kan se at den genetiske risiko er stærkt sammenhængende med graden af åreforkalkningssygdom”, fortæller læge og ph.d. Morten Krogh Christiansen fra Hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital og Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, som netop har publiceret resultaterne i den ansete tidsskrift Journal of the American Heart Association.

Alle patienter fik undersøgt deres genetiske risiko som en såkaldt genetisk score baseret på måling af flere millioner genetiske varianter i arvemassen. Samtidig fik patienterne også lavet en CT-skanning, der viser hjertets kranspulsårer og synliggør evt. åreforkalkning, samt hvilke undertyper af åreforkalkning, der er tale om.

“Jo højere ens genetisk score er, jo mere åreforkalkning har man tendens til. Det betyder både, at åreforkalkningen er mere udtalt, og at flere af hjertets blodkar er ramt af åreforkalkning, samt at der er mere af både 'det fedtede' og 'det forkalkede' åreforkalkningsmateriale”, siger lektor i genetik Mette Nyegaard.

“Der er store perspektiver i at kunne udnytte den genetiske information, vi har om patienterne, til at finde de rigtige patienter at undersøge”, siger forskningsleder overlæge Morten Bøttcher fra Hospitalsenheden Vest, som i samarbejde med Mette Nyegaard er ansvarlig for undersøgelsen.

Bag om forskningsresultatet:

  • Studietype: Klinisk tværsnitsstudie
  • Samarbejdspartnere: DeCode Genetics, Island
  • Ekstern finansiering: Hjerteforeningen, Riisfort fonden, Kirsten Anthonius Mindelegat, Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond og Acarix A/S.
  • Interessekonflikter: Ingen
  • Den videnskabelige artikel: Genetic Risk of Coronary Artery Disease, Features of Atherosclerosis, and Coronary Plaque Burden. Journal of the American Heart Association Cardiovascular and Cerebrovascular Disease, February 2020.

Kontakt:

Læge, ph.d. Morten Krogh Christiansen
Hjertesygdomme, Aarhus Universitetshospital
Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
Mobil: +45 78 45 22 62
Mail: morten.christiansen@clin.au.dk

Forskning, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Videnskabelig medarbejder, Ekstern målgruppe