Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

DR Indefra på retsmedicinsk

For første gang har Institut for Retsmedicin i Aarhus ladet et tv-hold følge arbejdsdagen på sektionsstuerne.

02.11.2015 | Henriette Stevnhøj

Dokumentarist Anders Agger følger retsmediciner Marianne Cathrine Rohde fra Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet i programmet DR Indefra. FOTO: DR.

Kameraet følger speciallæge i retsmedicin, Marianne Cathrine Rohde, mens hun bevæger sig rundt om dissektionslejet og dikterer til journalen. I korte glimt er kameraet vendt mod den afdøde på lejet, mens lægen taler ned i diktafonen. En hverdagssituation for retsmedicineren, men for tv-seerne er det et sjældent indblik i det retsmedicinske arbejde.

Scenen stammer fra et afsnit af programserien DR Indefra, som er filmet på Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet. Programserien sendes netop nu på DR2, og afsnittet fra retsmedicin bliver vist mandag den 9. november.

Det er første gang, instituttet åbner dørene til sektionsstuerne og lader et kamerahold følge arbejdet ved stålbordene, som de fleste danskerne kun kender fra krimier.

Det har været afgørende for beslutningen om at medvirke, at programmet er produceret af DR, med journalisten Anders Agger som interviewer. Det siger Marianne Cathrine Rohde, som er den gennemgående retsmediciner i udsendelsen.

”Vi har tidligere afvist at medvirke i tv-optagelser, da vi ikke har kunnet garantere for etikken eller sagligheden. Da vi sagde ja til DR, var det, fordi vi kunne se os selv i konceptet”, fortæller Marianne Cathrine Rohde.

Skepsis over for tv

Forud for optagelserne ligger et langt planlægningsforløb med diskussioner både internt på instituttet og med tilrettelæggerne på programmet. Den grundige forberedelse har været væsentlig for at kunne opbygge tillid mellem os og DR, siger Christian Lindholst, leder af Institut for Retsmedicin.

”Vi vil generelt gerne fortælle offentligheden om instituttets opgaver og den betydning, som retsmedicin og retskemi har for sygdomsforebyggelse og retssikkerhed i samfundet. Men der er samtidig en stor skepsis i forhold til at lukke tv-hold ind. En skepsis som også handler om at beskytte de personer, som vi undersøger på instituttet. Det har i vores øjne været uforeneligt med at lave tv”, siger Christian Lindholst.

At det alligevel er lykkedes at lande en aftale med DR Indefra, skyldes den løbende dialog med DR før, under og efter optagelserne. Og en meget lang og detaljeret kontrakt mellem DR og AU.

 ”Kontrakten blev en tydelig ramme med konkrete aftaler om, i hvilke situationer tv-holdet skulle trække sig, samtykkeerklæringer og anonymisering, men den erstattede ikke den kontinuerlige samtale, vi havde med tilrettelæggerne. Vi respekterede præmissen om, at DR havde redigeringsretten, til gengæld oplevede vi en stor lydhørhed for og interesse i at forstå ærekærheden, respekten og den dybe faglighed, som præger instituttet. Og som vi også oplever blive formidlet i det færdige program”, siger Christian Lindholst.

Ikke DR Udefra

Undervejs i udsendelsen følger Anders Agger speciallæge Marianne Cathrine Rohde, mens hun klædt i operationsblåt skyller organer ved stålvasken, sidder i tjenestebilen på vej til en personundersøgelse, og da hun passer vagttelefonen hjemmefra. Det er første gang, en dansk tv-udsendelse kommer så tæt på retsmedicinernes kerneopgaver. For Marianne Cathrine Rohde blev der flyttet grænser i takt med, at optagelserne skred frem.

 ”Da vi mødtes med DR første gang, var jeg slet ikke klar til, at de skulle med inden for dørene. Men hvis vi skulle fortælle den her historie om retsmedicin, var de nødt til at filme, hvad vi laver. Ellers ville det være blevet en ’DR Udefra’”, forklarer hun.

Marianne Cathrine Rohde er forberedt på, at nogen kan finde udsendelsen overvældende og måske barsk. Men hun håber også, at seerne vil se det meningsfulde i det retsmedicinske arbejde. Hun tror på, at det gavner at få belyst, hvordan det går for sig på retsmedicinsk institut.

”Det er vores erfaring, at de pårørende gerne vil have besked om, hvad vi konkret gør med deres kære. Også selv om det er forbundet med sorg og ulykke. På flere måder hjælper vi med afklaring. Den historie vil vi gerne formidle”.

 

DR Indefra med Anders Agger bliver sendt på DR2 mandag den 9. november kl. 20.45.

 

Kontakt:

Institutleder Christian Lindholst
Tlf: 8716 8331/2093 9223

Institut for Retsmedicin

Speciallæge i retsmedicin Marianne Cathrine Rohde
Tlf: 8716 8319

 

Forskning, Sundhed og sygdom, Alle grupper, Ekstern målgruppe, Health, Health