Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Efteråret byder på samtaler om ansvarlig forskningspraksis og forskningsfrihed

Lokale workshops skal understøtte en vigtig dialog om retningslinjer og dilemmaer.

01.07.2021 | Line Rønn

Forløbet skal understøtte en fælles forståelse af de grundlæggende værdier og være med til at sikre en stærk og åben kultur, hvor deltagerne kan diskutere spørgsmål og dilemmaer, som de møder i deres virke. Foto: ThisIsEngineering from Pexels

Alle institutter og centre på Aarhus Universitet skal afvikle en workshop om ansvarlig forskningspraksis og forskningsfrihed inden udgangen af 2021. Det besluttede universitetsledelsen i april – og i efteråret går de første workshops i gang.

Det er op til det enkelte institut hvordan og hvornår de lokale workshops skal afvikles, men uanset formen bliver workshoppen en opfølgning på det obligatoriske onlinekursus Research Integrity at Aarhus University, som alle VIP´er har gennemført. (Hvis du er en af de få, som endnu ikke har taget kurset, kan du finde det her)

Det er vigtigt med en lokal dialog om retningslinjer og dilemmaer, understreger prodekan for forskning Hans Erik Bøtker.

”Ansvarlig forskningspraksis og forskningsfrihed er grundlaget for universitetets virke og samfundsmæssige betydning. Derfor er det vigtigt, at alle ansatte – ledere såvel som medarbejdere – der bedriver forskning, myndighedsbetjening eller på anden måde samarbejder med det omgivende samfund, har en løbende dialog om emnet,” siger han.

Workshoppen bliver dialogbaseret, og den lokale forankring på institutter og centre skal sikre, at de konkrete emner, som tages op til debat, er aktuelle og har relevans for forskningsmiljøerne. Forløbet skal understøtte en fælles forståelse af de grundlæggende værdier og være med til at sikre en stærk og åben kultur, hvor deltagerne kan diskutere spørgsmål og dilemmaer, som de møder i deres virke.

Alle VIP’er vil modtage en indkaldelse til workshop efter sommerferien.

 

Læs mere:

 

Forskning, Forskning, Teknisk/administrativ medarbejder, Health, Health, Politik og strategi, Administration (Faglighed), Videnskabelig medarbejder, Institut for Biomedicin, Samarbejde