Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Medarbejderes mentale helbred bør prioriteres (endnu) mere

Psykiske helbredsproblemer er udbredte blandt yngre forskere i den sundhedsvidenskabelige verden.  Derfor skal forskningsinstitutioner gøre mere for at støtte forskernes mentale sundhed, skriver Antoine de Morree i Science. 

17.09.2021 | Helle Horskjær Hansen

Artiklen blev offentliggjort i Science på Nation Physician Suicide Awareness day i USA, fortæller Antoine de Morree.

Artiklen blev offentliggjort i Science på Nation Physician Suicide Awareness day i USA, fortæller Antoine de Morree.

”I den akademiske verden føler vi ofte, at vi kun er lige så gode som vores næste publikation, bevilling eller trin op ad karrierestigen.”

Ordene er Antoine de Morrees fra Institut for Biomedicin og Stanford University. Han har netop fået offentliggjort et direktiv i  Science, hvor han sætter fokus på forskeres mentale helbred. Ifølge forskeren er psykiske helbredsproblemer udbredt blandt især yngre forskere, og det er stadig tabuiseret at søge hjælp.

Når vi vender tilbage til undervisningslokalet og laboratoriet efter corona-nedlukningen, skal institutionerne proaktivt skabe et fleksibelt og støttende miljø for deres medarbejdere, siger han.

Antoine de Morree uddyber: ”Modstandsdygtige organisationer er afhængige af modstandsdygtige medarbejdere. For at fremme den robusthed bør arbejdspladsen vedtage mentale sundhedsinitiativer, der kan hjælpe medarbejdere med at komme sig efter psykiske vanskeligheder.”

Og vejlederne kan spille en aktiv rolle i at lave en plan for at støtte forskerens mentale sundhed.

"For at imødegå frygten for at vende tilbage til kontoret, bør institutionerne tale med medarbejderne om, hvordan de bedst kan redesigne arbejdsgange og tidsplaner på grundlag af, hvad de lærte under pandemien. Vi skal være bevidste om, at overveje, at ikke alle kan være så produktive som de gerne vil, for eksempel når de uventet skal passe deres små børn derhjemme.”

Han supplerer: ”Endelig skal måden, vi rekrutterer på revurderes for at sikre, at kandidater ikke straffes for psykiske udfordringer eller for beslutninger, de har truffet for at beskytte sig selv og deres mentale sundhed.”

Antoine de Morree pointerer, at tid til støtte, hjælp og behandling af psykiske udfordringer på den korte bane vil føre til tabte muligheder, men at det på den lange bane vil det give den enkelte mulighed for et større engagement.

”Arbejdspladsen drager selvfølgelig fordel af sunde medarbejdere – derfor er det også i arbejdsgiverens interesse at bakke medarbejderne op i at tage den tid og tilbyde dem den hjælp, de har brug for,” siger Antoine de Morree.

Kontakt

Lektor Antoine de Morree 
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
demorree@biomed.au.dk

Politik og strategi, Kommende studerende, Institut for Biomedicin, Health, Forskningsårsstuderende, Health, Ph.d.-studerende, Studerende, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder