Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

En gave til den frie forskning

Historien om AU’s ny forskningsinstitut AIAS vil blive en historie om helte og skurke, good guys og bad guys, og om slag, sejre og nederlag, forudser direktør Morten Kyndrup.

14.06.2013 | Helge Hollesen

Med AIAS vil AU vokse i betydning, i symbolsk magt og i sin position på den internationale forsknings mentale verdenskort, mener Morten Kyndrup, der er direktør for det nye forskningsinstitut. Foto: Lise Balsby.

Er fremragende forskning og dialog mellem videnskaberne tilstrækkelig begrundelse for, at Aarhus Universitet opretter Aarhus Institute of Advanced Studies (AIAS)? Især, når mange institutter og centre ved AU allerede har opnået fremragende resultater.

Det spørgsmål rejste direktøren for AIAS, professor Morten Kyndrup, selv ved indvielsen af det nyeste skud på AU’s forskningsstamme.
”Nogen vil måske sige: Er det alt, vi får?” forudså Morten Kyndrup og kom selv med svaret:
”Det er helt sikkert meget mere.”

En symbolsk gave

”Meget mere” er ifølge Morten Kyndrup den gavegestus, som det nye institut er udtryk for. Både som en konkret gave, men også som en symbolsk gave til den frie forskning som sådan.

”Og det er bestemt også en symbolsk gave, Aarhus Universitet på denne måde giver sig selv,” sagde Morten Kyndrup. Han mener, at universitetet med denne gestus vil vokse.

”Ikke nødvendigvis med hensyn til resultater. Men vokse i betydning, i symbolsk magt og i sin position på den internationale forsknings mentale verdenskort.”

Ikke samme ”vi”

Det svar kan dog stadig få nogen til at spørge: ”Men hvad får vi ud af det i det lange løb? Udover fremragende videnskabelige resultater fra stipendiaterne ved AIAS.”
AIAS-direktørens svar på det spørgsmål er, at vi ikke kan vide det med sikkerhed.

”Hvis vi faktisk kunne, ville det ikke have samme status som en virkelig gavegestus, men ville snarere være bare endnu et strategisk skridt på et gennemsnitligt instrumentelt universitet.” sagde Morten Kyndrup og tilføjede:

”Selvfølgelig har vi håb, forventninger, visioner, som alle karakterer har det begyndelsen af en historie. Men vi kender ikke slutningen på historien eller dens specifikke forløb. Da vi imidlertid selv er del af historien, er det også op til os at få indflydelse på den hen ad vejen,” fastslog direktøren for AIAS, der også har en baggrund som litteraturhistoriker.

Når Morten Kyndrup taler om ”vi”, er det ikke en entydig størrelse. Der er både et AIAS-vi og et AU-vi.

”AIAS er bestemt en del af universitetet og skal være det. Men der er en lille forskel, som skal klargøres og opretholdes. Faktisk vil den være af afgørende betydning for historien om AIAS i de kommende år. Hvis de to ”vi” smelter sammen, kan man med fuld ret spørge: Hvorfor et institut for avancerede studier? Hvis de to ”vi” omvendt falder fra hinanden, hvorfor skulle AU så have instituttet og bruge sine ressourcer på det?”

En historie om helte og skurke

Morten Kyndrup tror, at historien om AIAS vil være en fortsat proces, hvor ”vi” på AIAS og ”vi” på AU vil smelte sammen og glide fra hinanden i en permanent forhandling og tilpasning.

”Det vil blive en historie om helte og skurke, good guys og bad guys, og selvfølgelig om slag, sejre og nederlag. Historien er kun ved at begynde, men hvordan den folder sig ud, vil afhænge af, hvilket ”vi” der fortæller historien. Nutidens fortælling har en stadig mere kompleks narrativ konstruktion, og i den forstand vil historien om AIAS bestemt være moderne. Og det er godt,” fastslog Morten Kyndrup over for gæsterne ved indvielsen af et nyt kapitel på Aarhus Universitet.

Forskning, Alle grupper, Alle AU-enheder