Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

En hundredårig med en vigtig samfundsopgave

Statsobducenturet i Jylland, bedst kendt som Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet, kan 1. april markere 100 års jubilæum.

29.03.2016 | Henriette Stevnhøj

Prosektor, overlæge Frederik Gregersen var den første statsobducent i Jylland. Han tiltrådte 1. april 1916.

Den 1. april 1916 tiltrådte prosektor, datidens betegnelse for en læge som obducerede, Frederik Gregersen, stillingen som overlæge ved det nyåbnede patologiske institut på Aarhus Kommunehospital og blev samtidigt udnævnt til statsobducent for Nørrejylland.

Dato og årstal markerer starten for statsobducenturet for Nørrejylland og dermed en ny epoke i retsmedicinens historie i det jyske.

Obduktioner var indtil da langt fra ukendte. Så længe der har været læger, er der foretaget obduktioner for at afklare sygdom og dødsårsag.  Før 1910 var det den såkaldte stiftsfysikus, der sammen med den lokale distriktslæge eller kirurg, foretog obduktionen.

I takt med at politi og retsvæsen blev reformeret til gavn for borgernes retssikkerhed, steg behovet for en uafhængig myndighed til at undersøge mistænkelige og uforklarlige dødsfald. Det førte til etableringen af statsobducenturene i Danmark.

Rockerkrige krævede mange ofre

I de 100 år, som statsobducenturet har fungeret i Jylland, har det hidtil travleste årti været 1980’erne med ca. 500 retsmedicinske obduktioner om året. Årtiet var præget af rockerkrige med flere ofre, og narkomandødsfald fyldte også i dødsstatistikken. Hertil kom en mange bestillinger fra Arbejdsskadestyrelsen på retsmedicinske obduktioner til afklaring i forsikringssager. Den 8. september 1989 fik statsobducenturet dets hidtil største opgave, da et norsk fly med 55 passagerer styrtede 18 km nord fra Hirtshals. 

Nu er antallet af retsmedicinske obduktioner mindre end ca. 350 om året, og tallet har været faldende gennem de seneste år. Forklaringen er til dels, at det alene er de enkelte politikredse, som rekvirerer og betaler for de retsmedicinske obduktioner.

Blandt statsobducenturets opgaver er også undersøgelser af levende personer - ofre og gerningsmænd – og her handler det om at finde og sikre biologiske spor, som kan bidrage til opklaring af forbrydelser.

 

I 2014 var der 451 personundersøgelser og 347 retsmedicinske obduktioner. 

 

­


 
De allerførste obduktioner

  • Den første obduktion i statsobducenturet i Jylland fandt sted på sygehuset i Varde den 17. april 1916.

    Den døde var 52-årige jernbanearbejder Niels Andersen, der var fundet i en barak i byen. Sammen med en kammerat havde han drukket en blanding af kogesprit og øl. I fuldskab var han tilsyneladende faldet og havde slået sig voldsomt i ansigtet. I obduktionserklæringen skrev prosektor Frederik Gregersen følgende:

    ’Døden er hidført ved Nedsivning af Blod i Luftrørsforgreningerne og ud i Lungeblærerne – i Forbindelse med hans utvivlsomme Beruselse, som har bevirket, at han ikke har kunnet befri sig fra det nedløbende Blod.’

  • Den første drabsobduktion var i Odder den 6. oktober 1916. Her havde en mor kvalt sit nyfødte barn.

 

Gå på opdagelse i det moderne obduktionslokale - sektionsstuen

I statsobducenturets første 70-80 år blev mange obduktioner foretaget i nærheden af findestedet, gerne på det lokale sygehus eller på den nærliggende præstegård. I dag bliver alle retsmedicinske obduktioner foretaget på en af Institut for Retsmedicins tre sektionsstuer i kælderen på instituttet, som ligger i forbindelse med Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Sektionsstue anno 2016 

 

 

Læs om Statsobducenturets 100 år.

De historiske data er samlet af dr.med. professor og tidligere statsobducent og institutleder (1990-2005) Markil Gregersen.

 

Kontakt:

Institutleder Christian Lindholst
D: 8716 8331
M: 2093 9223  

 

 

 

Samarbejde, Sundhed og sygdom, Alle grupper, Health, Health, Ekstern målgruppe