Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

En legende kommer på frimærke

Frede Olesen modtog torsdag den 23. november 2017 Dagens Medicins nye ærespris som en ”Sundhedsvæsenets levende legende” for sit enorme fingeraftryk på almen praksis og sundhedssektoren. Frede Olesen bliver samtidig den første, som kommer på Dagens Medicins legendefrimærke.

27.11.2017 | Lone Niedziella

Foto: Lars Andersen, Dagens Medicin

Lyttende, konstruktiv, vidende og utrolig arbejdsom. Det er nogle af de ord, som flere af kollegaerne og samarbejdspartnerne sætter på praktiserende læge og professor Frede Olesen. Han har i hele sin karriere arbejdet for at gøre almen praksis til et respekteret speciale, som skal være en værdifuld del af det samlede sundhedsvæsen. Han har adskillige formandsposter bag sig, hvor nogle af dem tæller Kræftens Bekæmpelse og Dansk Selskab for Almen Medicin samt været den første præsident for det europæiske selskab for almen medicin.

Frede Olesen er rundet de 70, men han arbejder stadig på fuld tryk for at skabe de bedste løsninger i sundhedsvæsenet for patienternes skyld.

Frede Olesen modtager Dagens Medicins særpris, der hædrer levende legender i lægegerningen, for at han har sat sit præg på sundhedsvæsenet som forsker, men først og fremmest som praktiserende læge. Prisen er udformet som et frimærke, udformet af Dagens Medicins tegner med den krøllede hjerne, Lars Andersen.

»Det var lige godt pokkers«

Det store mål for Frede Olesens lægegerning er, at mennesker får det bedste tilbud om at få et godt liv i forhold til sundhed og sygdom. Han ser sin opgave som læge som en, der laver ting, der giver mening for patienten, og som skal flytte sundhed, fortæller professor Peter Vedsted, der i sin tid var i mesterlære hos Frede Olesen.

Peter Vedsted forklarer, at Frede Olesen hele tiden har det som mål, og det er også det, han har for øje, når han tænker »Det var lige godt pokkers, at der ikke findes en løsning på det,« der ofte sætter ham i gang.

»Han er en person med meget stor energi, der kan gå ind i en sag og få den afsluttet på en god og konstruktiv måde. Opdager han et problem, vil han også finde en løsning på det,« siger Peter Vedsted.

Peter Vedsted beskriver sit lange samarbejde med Frede Olesen som værende fagligt inspirerende, med plads til forundring og ideer og med mulighed at diskutere både værdigt og med et konstruktivt modspil.

»Han er virkelig god til at træde et skridt tilbage og kigge analytisk på tingene. Der er han helt fantastisk til at være en ‘tænker’, der kan få et overblik over, hvordan kompetencerne egentligt bedst bliver brugt i sundhedsvæsenet,« siger Peter Vedsted.


Blå bog

Frede Olesen, 70 år

 

  • 1973 Lægevidenskabelig embedseksamen fra Aarhus Universitet
  • 1976 Autorisation som praktiserende læge
  • 1991 Dr.med., Aarhus Universitet.
  • 1992-2011 Forskningsleder ved Forskningsenheden for Almen Praksis
  • 1995-1998 Første præsident for det europæiske selskab for almen medicin, ESGP/FM og vicepræsident for verdensorganisationen for de nationale selskaber for almen medicin (WONCA).
  • 2006-2015 Formand for Kræftens Bekæmpelse.
  • Privat: Bor i Aarhus med sin kone Eva. De har fire sammenbragte børn og ti børnebørn. Frede Olesen holder at leve, være i naturen, at rejse og gør-det-selv-arbejde.

 

Ovenstående er uddrag af en artikel, som er skrevet af journalist Katrine Pinborg, Dagens Medicin. Den fulde artikel blev bragt i Dagens Medicin den 23. november 2017: https://dagensmedicin.dk/legende-kommer-paa-frimaerke/.

Bevillinger og priser, Sundhed og sygdom, Alle grupper, FEAP, FEAP