Er din praktiserende læge uddannet i motiverende samtale, kan det mindske din risiko for at få hjerte-kar-sygdomme. Men kun hvis du ikke i forvejen har diabetes, eller er i risiko for at få det. Det viser et nyt forskningsresultat fra en lodtrækningsundersøgelse fra Aarhus Universitet.
14.04.2020 |
Mere end halvdelen af alle danskere over 55 år rammes af en hjertekarsygdom, en sygdom, der oftest skyldes åreforkalkning af hjertets eller hjernens pulsårer. Nu viser et studie fra Aarhus Universitet, at en motiverende samtale med lægen kan virke forebyggende. Resultaterne er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift, BJGP Open.
”Vores undersøgelse antyder, at den motiverende samtale kan være en lovende metode til at mindske hjertekarsygdomme. Formålet med den motiverende samtale er at motivere til at ændre livsstil, eksempelvis dyrke mere motion, spise sundere eller stoppe med at ryge,” siger Torsten Lauritzen fra Aarhus Universitet, der står bag undersøgelsen.
Resultatet udspringer af en spørgeskemaundersøgelse, som 175.000 patienter i alderen 40 til 69 år har fået tilsendt af deres praktiserende læger i forbindelse med at opspore diabetes. Efter udfyldelse af spørgeskemaet kunne den enkelte se, om han eller hun var i risiko for at have diabetes uden at vide det. Alle i risikogruppen blev opfordret til at søge egen læge, og det benyttede knap 26.000 sig af.
Lægen undersøgte den enkelte for diabetes og deres risiko for hjertekarsygdom. En fjerdedel af lægerne blev efter lodtrækning uddannet til at gennemføre motiverende samtaler, mens de øvrige læger rådgav på almindelig vis. Læger uddannet i den motiverende samtale kunne aftale én længevarende samtale af ca. 30 minutters varighed med patienten og følge op med almindelige konsultationer efter behov.
1.615 patienter fik stillet diagnosen diabetes, mens beskeden til 2.655 patienter var, at de havde høj risiko for diabetes. 21.451 patienter fik at vide, at de ikke havde diabetes eller aktuel risiko for diabetes. Otte år senere opgjorde man, hvor mange patienter, der var døde og hvor mange, som havde udviklet hjertekarsygdom, der krævede indlæggelse.
For patienter med diabetes og høj risiko for diabetes fandt man ingen forskel i forekomsten af hjertekarsygdom eller dødelighed uanset om de havde en læge, som var uddannet i den motiverende samtale eller ikke. Risikoen for hjertekarsygdom var nedsat med 13 procent blandt patienterne uden diabetes, som havde haft en læge, der var uddannet i den motiverende samtale sammenlignet med gruppen af patienter, hvis læge ikke havde fået uddannelsen.
”Resultaterne skyldes formentlig, at patienterne styres af en indre motivation, hvor de via samtalen hjælpes til selv at tage beslutningen om at ændre og vedligeholde en ny livsstil fremfor at få at vide, ’du skal ændre livsstil’. Undersøgelsen gør os opmærksom på, at den måde vi taler med vores patienter på, kan have en forebyggende effekt,” forklarer Torsten Lauritzen.
Pressemeddelelsen er bragt af Dagens Medicin.
Professor dr. med., Torsten Lauritzen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Mail: tl@ph.au.dk
Mobil: 20 43 69 31