Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Endelig fødselsdagsfest igen

Sidste år var der ingen årsfest på grund af corona. Fredag d. 10. september tog Aarhus Universitet revanche og fejrede sin 93-års fødselsdag med højtidelighed i Aulaen, koncert i Musikhuset og Danmarks Største Fredagsbar og Idrætsdag i Universitetsparken. Se video med årets æresalumne, se videoer med talerne og læs om alle prismodtagerne her.

10.09.2021 | Ida Hammerich Nielson

Årets æresalumne Bent Hansen (th) med rektor Brian Bech Nielsen. Foto: Søren Kjeldgaard

Årets to prismodtagere professor Eva Gulløv (tv) og lektor Lars Bo Gundersen (th) sammen med rektor Brian Bech Nielsen. Foto: Lars Kruse

Årets rejselegatmodtagere sammen med rektor Brian Bech Nielsen og prorektor Berit Eika. Foto: Lars Kruse

Årets æresdoktorer sammen med rektor Brian Bech Nielsen. Foto: Lars Kruse

Der var fuldt hus i Aulaen til årsfesten. Foto: Søren Kjeldgaard

”Under corona-nedlukningen så vi universiteternes betydning for samfundet udfoldet i fuldt flor. Vi så videnskaben anvise en vej ud af pandemien. Vi så forskere sobert og utrætteligt oplyse befolkningen dag efter dag. Og vi så nogle af universitetets eksperter agere sparringspartnere for landets beslutningstagere. Dette er blot ét eksempel på universiteternes vigtige rolle. Samfundet efterspørger viden i stadig stigende grad. Den viden skal vi levere. Og det gør vi!”

Sådan lød det, da rektor Brian Bech Nielsen holdt sin tale til Aarhus Universitets 93-års fødselsdag for medarbejdere og samarbejdspartnere i Aulaen. Rektor Brian Bech Nielsen roste også medarbejdernes indsats under corona-nedlukningen – med henvisning til det lille mellemamerikanske krybdyr Anolis Aquaticus, der fortrinsvis lever på land, men kan overleve under vand med hjælp af en lille luftboble på hovedet.

”Vi havde hovedet under vand. Men Aarhus Universitet blev ved med at trække vejret. Det er alene vores utrolig dygtige administrative, tekniske og videnskabelige medarbejderes – og vores fantastiske studerendes fortjeneste. De fortjener vores dybeste respekt og anerkendelse. I sandhed tak – det er jer, der er bærere af universitetets ånd og vilje”.

Se video med rektor Brian Bech Nielsens tale

Bestyrelsesformand Connie Hedegaard: Faglighed går aldrig af mode
Bestyrelsesformand Connie Hedegaard kommenterede i sin tale blandt andet regeringens ønske om udflytning af uddannelser:

”Faglighed går aldrig af mode. Heller ikke dyb faglighed. Og da slet ikke i et komplekst samfund. Derfor skal man tænke sig grundigt om, før man svækker de faglige miljøer gennem udflytning og udtynding af ressourcer. Er der ikke tværtimod brug for – i et lille land med 8 universiteter – at se universiteterne lidt mere på tværs, at koordinere lidt mere, så vi sikrer, at dér, hvor vi vælger at være stærke, der organiserer vi os også, så der er kritisk masse, så samarbejdet mellem både fag og fakulteter og sågar mellem universiteter og institutioner optimeres. Med andre ord: Er tiden ikke inde til en mere strategisk tilgang til hele området?”

Se video med bestyrelsesformand Connie Hedegaards tale

Årets æresalumne Bent Hansen: AU åbnede en ny verden for mig
Årets æresalumne 2021 er cand.mag. Bent Hansen, tidl. regionsrådsformand og formand for Danske Regioner. Bent Hansen er den 13. i rækken af æresalumner på Aarhus Universitet, og han udnævnes for den afgørende rolle, han har spillet for det danske sundhedsvæsen og for sin indsats med at skabe et stærkt samarbejde mellem Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Bent Hansen er kendt for en række store sygehusbyggerier, blandt andet Aarhus Universitetshospital, der er kåret som bedste universitetshospital i Danmark for 13. gang. Bent Hansen tog i sin tale tilhørerne 52 år tilbage i tiden, da han startede på Aarhus Universitet:

”Universitetet åbnede en helt ny verden for mig. Den konkrete, praktiske viden, som jeg var rimelig god til at tilegne mig, blev udfordret af en helt anderledes metodisk tilgang. Omstillingen fra Th. Langs Gymnasium i Silkeborg til Aarhus Universitet var enorm. Det var som at træde ind i en ny verden, hvor det drejede sig om at undgå at miste modet og troen på, at det var noget, man kunne klare”.

Se Bent Hansens tale

Se video og læs portræt af Bent Hansen

Årets studentertaler Maja Lermark: Er uddannelse et kørekort til arbejdslivet?
Dagens studentertaler Maja Lermark Schøn færdiggør snart sin kandidat i Biologi og gav tilhørerne i Aulaen et indblik i de tanker, man som studerende har, når man står på kanten til at skulle ud og have et ”voksenjob”:

”Jeg er flere gange stødt på metaforen, at en uddannelse er et kørekort til arbejdslivet. Men for at uddannelser kan fungere som kørekort, så kræver det, at universitetet viser os flere forskellige ruter at navigere i mellem. Det kræver, at de studerende ved, hvordan deres nyerhvervede kompetencer kan sættes i spil i forskellige sammenhænge. Og det kræver, at sammenhængene går på tværs af forskellige fagligheder. Vi har brug for at blive introduceret til, hvad der er på den anden side af de gule mure”.

Se video med årets studentertaler Maja Lermark

Andre udnævnelser og priser

Lars Bo Gundersen, lektor i filosofi, modtager Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Pædagogiske Hæderspris 2021

Eva Gulløv, professor i børneantropologi, modtager Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Forskningsformidlingspris 2021 

Følgende 5 blev udnævnt til æresdoktorer:

 Professor Hiroshi Ishiguro (Arts)
Professor Patricia Bauer (Aarhus BSS)
Professor Katja Zeppenfeld (Health)
Professor Conny Aerts (Natural Sciences)
Professor Peter L. Tyack (Technical Sciences)

Læs mere om æresdoktorerne

Følgende 5 modtog Dronning Margrethe II’s rejselegat:

Frederik Giessing Nielsen, kandidatstuderende i Mechanical Engineering, Technical Sciences
Thomas Jensen, kandidatstuderende i medicin, Health
Cathrine Abild Meyer, kandidatstuderende i nanoscience, Natural Sciences
Anne Siri Snell, kandidatstuderende i statskundskab, Aarhus BSS
Sara Cecilie Utvaag, kandidatstuderende i arkæologi, Arts

Læs mere om rejselegatmodtagerne

 

 

 

 Arrangement, Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet, Administrativt, Ekstern målgruppe, Navnenyt