Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Er den fleksible arbejdsplads den perfekte løsning?

Drømmer du om en international karriere, men kan ikke få det til at gå op med familielivet? David Haubold (MA ’11) har måske fundet den gyldne middelvej.

09.09.2015 | Julie Løndahl Petersen

David studerede på Aarhus BSS og afsluttede sin kandidat i Corporate Communications i 2011. Efter hans dimission rykkede han tilbage til hjemlandet Tyskland for at arbejde, men hans danske kæreste trak ham tilbage til byen. David ville dog gerne arbejde i et internationalt miljø, og var derfor meget interesseret i et job hos det digitale bureau Nitro Digital, som han havde samarbejdet med ved et tidligere job hos en tysk medicinal virksomhed. Problemet var, at Nitro Digital har hovedsæde i London, og med familieforøgelse på vej og kærestens studie i Aarhus var tiden ikke til at rykke teltpælene op:

- Jeg havde lavet lidt freelancearbejde for dem og på et tidspunkt blev jeg tilbudt en fuldtidsstilling. Jeg kunne bare ikke flytte, så jeg spurgte om vi ikke kunne lave en aftale. De er meget fleksible, så vi fandt ud af en ordning sammen, siger David.

Tre uger hjemme, en uge ude

David udarbejdede en aftale med Nitro Digital om, at han hver måned arbejder tre uger hjemmefra i lejligheden i Aarhus og er en uge i London, hvor han kan deltage i møder med kunder og kolleger og være en fysisk del af holdet.

-Jeg er Digital Marketing Analyst, så jeg laver analyser og en masse research. Det er for eksempel analyser af keywords og sociale medier, usability-interviews med målgruppen, websiteanalyse og -forbedring. Det er en af grundene til, at det virker så godt med at arbejde hjemmefra, for det meste arbejde, jeg laver, er research. Jeg skal ikke hele tiden tale med kunder, og jeg kan fordybe mig i arbejdet uden at skulle deltage i en masse møder hele tiden, siger David.

Arrangementet har nu kørt siden oktober 2014, og når han rejser til London hver fjerde uge er det altid helt fastlagt, hvordan det skal foregå:

-Det er altid fra søndag til fredag. Jeg flyver fra Aarhus søndag eftermiddag og flyver hjem til Billund om fredagen. I London bruger jeg altid Airbnb til selve opholdet. Selvom virksomheden betaler for mine rejseudgifter, er hoteller bare så dyre i London, så jeg foretrækker Airbnb. Den store fordel er, at der oftest er et køkken, ikke fordi jeg laver ret meget mad der, men så kan jeg da lave morgenmad, siger David.

Selvdisciplin – også når solen skinner

Det er ikke noget nyt for Nitro Digital at have ansatte rundt om i verden. Der er ud over David i Danmark, en mand på Sicilien og nogle ansatte i Polen og New York. Den afdeling, David er en del af, består af syv personer, som alle holder til på kontoret i London, men det er ikke et problem for David, at han er så langt fra sine nærmeste kollegaer:

-En af mine store bekymringer, da jeg startede dette var, at jeg ikke ville være en del af holdet på kontoret, men jeg har et virkelig godt hold og en meget dygtig leder, så det fungerer rigtig godt. Og at jeg er der en uge om måneden hjælper rigtig meget. Jeg føler mig som en del af holdet, og det fungerer meget bedre, end jeg først troede, det ville, siger David.

Selvom Davids kontor er et skrivebord inde i hans soveværelse, kører han en stram selvdisciplin for sit arbejde. Det bliver han simpelthen nødt til for at kunne fungere med jobbet og adskille det fra hans daglige liv med kone og nyfødt baby i huset:

-Min datter er to måneder gammel. Jeg frygtede, at det ville blive svært at arbejde med en baby i huset, hvis hun for eksempel ville skrige hele dagen, men jeg arbejder ved mit skrivebord i soveværelset og lukker bare døren, imens min kone tager sig af vores datter. Det er en stor fordel i forhold til at arbejde på et kontor fra morgen til aften, for jeg kommer til at se min datter meget mere, men det kræver meget selvdisciplin at arbejde hjemmefra. Det jeg gør, er at jeg har et fast skema over, hvornår jeg er "på kontoret", og hvornår jeg ”er hjemme”. Jeg starter ved 9-tiden og arbejder så indtil middag, hvor jeg holder frokostpause med min familie, og så arbejder jeg indtil aften, siger David og fortsætter:

-Du er meget mere effektiv, når du arbejder hjemmefra, end når du er på et kontor. Ofte sidder man i storrumskontorer med en masse mennesker, og der er altid en masse larm, snak og folk, der taler i telefon, så når du sidder alene hjemme, har du meget mere fred og ro, hvilket gør, at du kan arbejde mere koncentreret. Men man skal have selvdisciplin - også når solen skinner. Det kommer dog af sig selv, hvis man har nok at lave. Vi er jo et bureau og har altid travlt og har deadlines, hvor vi skal levere til kunderne.

Styr på alt det praktiske

Men det er ikke kun rosenrødt at arbejde alene hver dag og kun kommunikere via digitale linjer. Det kan for eksempel være svært at deltage i møder med mange mennesker via Skype, og man går også glip af dagligdagen på kontoret, så man ikke får så mange inputs, mener David. Der er også hele den praktiske del med kontrakter, lønninger og skat. David har brugt lang tid på at få formaliteterne i orden, finde ud af hvilken skat han skal betale og hvor, overbevise a-kassen om at godkende hans arbejde og udarbejde et system, hvor han fakturerer Nitro Digital for hans tid i Danmark og fast lønnes for hans tid i London. Men der er også økonomiske fordele ved at få sin løn i engelske pund:

- Jeg var i starten bekymret for, om lønnen ville være for lav, da leveomkostningerne i Danmark er ret høje, men London-lønninger er tilsvarende en dansk løn. Og så bliver jeg betalt i engelsk pund. Det er en fordel for mig, da det engelske pund er blevet mere værd end den danske krone.

Den perfekte løsning?

Når man spørger David, om han vil anbefale denne model til andre, svarer han:

-Jeg kan anbefale det til andre i min situation, hvor man ikke er så fleksibel med at flytte.  Det er dog vigtigt, at man sørger for at være der fysisk en gang imellem, og man skal vise sine kollegaer, at man rent faktisk laver sit arbejde og arbejder ligeså hårdt som dem. Man bliver også nødt til at tænke over alle de praktiske ting, og så skal det være et job, som lægger op til det. Skal du hele tiden sidde i møde, så dur det ikke. Men mange akademiske job lægger op til hjemmearbejde, siger David.

Find David på LinkedIn

Læs om Nitro Digital

Samarbejde, Alumne, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet