Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Er der en proteinforsker til stede?

Health har ikke en eneste erklæret fødevareforsker, men alligevel har fakultetet samlet hele 60 videnskabelige medarbejdere i et nyt interdisciplinært forskningsnetværk, der kredser om fødevarer og ernæring i en helbreds- og sygdomskontekst. Og de vil gerne være flere!

26.11.2019 | Nanna Jespersgård

Netværk om fødevarer og ernæring er i gang: Lene Baad-Hansen fra Institut for Odontologi og Oral Sundhed er styregruppens næstformand og var blandt oplægsholderne ved den indledende workshop, der samlede forskere fra alle Healths institutter. Fotos: Simon Byrial Fischel.

Cirka 60 forskere fra forskellige institutter, forskningsenheder og hospitalsafdelinger forener nu deres viden om kost, sundhed og sygdom i det interdisciplinære forskningssamarbejde, Netværk om fødevarer og ernæring, som fakultetsledelsen står bag.

Målet er, at kliniske forskere, laboratorieforskere og epidemiologer bliver bedre til at samarbejde om at kortlægge og synliggøre hidtil uerkendte mønstre og forbindelser, forklarer netværkets formand, professor Niels Jessen, til daglig forskningschef på Steno Diabetes Center Aarhus:

”Ingen på Health vil kalde sig fødevareforskere, men vi er alligevel overraskende mange, der arbejder med elementer af sammenhængen mellem kost og sundhed,” siger Niels Jessen.

Synergi kan programsættes

”Fordi vi ikke mødes naturligt i hverdagen, er der brug for, at vi sætter tid af til at præsentere og diskutere forskningsideer, teorier og resultater. Kun på den måde opdager man, om der et sted derude sidder en eller flere kolleger med beslægtet forskning, der befrugter ens eget arbejde – og omvendt”, siger han.

I sidste uge samlede netværket cirka 40 medlemmer til en indledende workshop, og blandt de forskere, som drog hjem med nye brugbare kontakter, er ph.d.-studerende Charlotte Rud og hendes vejleder, overlæge og klinisk lektor Christian Lodberg Hvas. De kommer begge fra Institut for Klinisk Medicin og Lever-, Mave- og Tarmsygdomme på Aarhus Universitetshospital.

”Jeg laver ph.d. om proteintilskud til patienter med tyndtarms-stomi, og efter bare halvanden times netværksmøde stod det klart, at Christian og jeg skal have et møde med lektor Mette Hansen fra Idræt på Folkesundhed. Hun beskæftiger sig – fandt vi ud af – med protein i relation til sundhed og performance, så det er meget relevant for mit projekt,” siger Charlotte Rud.

Vi arbejder i små enklaver

Også Christian Lodberg Hvas er glædeligt overrasket over både det generelle og konkrete udbytte af en investering på to timer en onsdag eftermiddag:

”At der få kilometer væk sidder en berømt proteinforsker og ved en masse om det, Charlotte laver, illustrerer på smukkeste vis behovet for at kende mere til hinandens forskning,” siger Christian Lodberg Hvas.

”Vores arbejde foregår i små enklaver, og man går ikke lige ned i aulaen og råber ’hvem ved noget om proteinoptagelse’. Det er også en styrke, at der er tale om et åbent videnskabeligt netværk, hvor møderne arrangeres af forskningsledere fra forskellige aktive forskningsmiljøer. Det borger for troværdighed og kvalitet,” tilføjer Christian Lodberg Hvas.

En anden tilfreds netværker er postdoc ved Institut for Klinisk Medicin, Alexander Fjældstad, der arbejder med forstyrrelser i lugte- og smagssansen ved Flavour Klinikken på Hospitalsenheden Vest.

”Masser af sygdomme og behandlingsformer, fx sukkersyge, stråle- og kemoterapi, påvirker lugte- og smagssansen, så jeg ser mange muligheder for forskningssamarbejder,” siger Alexander Fjældstad, der selv holdt oplæg og efterfølgende fik nysgerrige spørgsmål til både Flavour Klinikkens patienter og den viden, de afstedkommer.

Kom bare an

Som programmet afslører, giver netværket plads til faglige oplæg, der spænder fra betydningen af god spytproduktion og smertefrie kæber til studier af depressive mus på junkfood. Derfor anbefaler fakultetsledelsens observatør i netværket, Christian Lindholst, også, at man melder sig, hvis man på nogen måde forsker i emner, der relaterer til fødevarer og ernæring.

”Jeg hører tit fra forskere, at de er nødt til vælge noget fra, men i det her tilfælde skal de i stedet overveje, hvad de går glip af – nemlig hjælpen til at overskue et forskningsområde af enorm samfundsmæssig betydning. Og det har ingen konsekvenser at stå på mailinglisten,” siger Christian Lindholst, der til daglig leder Institut for Retsmedicin.

Netværk om fødevarer og ernæring er det andet top-down faciliterede forskningsnetværk i en række af planlagte netværk, der så småt er ved at konstituere sig. Det første netværk blev stiftet tidligere i denne måned, se Det kardiovaskulære netværk på Health er en realitet. Følg udviklingen på Healths hjemmeside Forskningsnetværk.

 

Charlotte Rud (til venstre) tog fra første netværksmøde med en uventet, men kærkommen aftale i kalenderen. Her flankeres hun af en forskerkollega, Per Bendix Jeppesen, og sin ph.d.-vejleder, Christian Lodberg Hvas. Til højre er det styregruppens næstformand Lene Baad-Hansen og formand Niels Jessen. Fotos: Simon Byrial Fischel   

Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Retsmedicin, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Biomedicin, Institut for Folkesundhed, Institut for Klinisk Medicin, IOOS