Klinisk lærestolsprofessor og overlæge Signe Borgquist skal undersøge, dels om type 2-diabetes øger risikoen for brystkræft og dels om selve brystkræftbehandlingen øger kvindernes risiko for at få type 2-diabetes. Novo Nordisk Fonden bevilger knap 7 mio. kr. til forskningsprojektet.
09.02.2021 |
I dag er 75 % af alle danske kvinder i live mindst 10 år efter, de er diagnosticeret med brystkræft. Men ofte må kvinderne leve med senfølger og øget risiko for at få andre sygdomme som følge af behandlingen. Særligt type 2-diabetes er i forskernes søgelys, fordi der ser ud til at være en sammenhæng begge veje.
Et forskerhold med Signe Borgquist i spidsen vil derfor bl.a. anvende data fra CPR-registret, Landspatientregistret og Danish Breast Cancer Group (DBCG) samt forskellige typer af biomarkører til at undersøge, om brystkræft og behandlingen øger risikoen for type 2-diabetes, og om brystkræftpatienter med type 2-diabetes har en dårligere prognose.
Forskerne håber, at projektet også fører til, at man undersøger sammenhængen mellem type 2-diabetes og andre kræftformer – fx prostatakræft, der lige som brystkræft er hormonrelateret.
Novo Nordisk Fonden har bevilget 6,8 mio. kr. til projektet, der løber over tre år. Forskere fra Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital og Steno Diabetes Centrene i Aarhus og Odense står bag projektet.
Klinisk lærestolsprofessor og overlæge Signe Borgquist
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Kræftafdelingen
Mobil: 22 62 45 25
Mail: signe.borgquist@oncology.au.dk
Omtalen er baseret på pressemateriale fra Aarhus Universitetshospital