Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Er risikoen for skizofreni større, jo ældre din far er ved undfangelsen?

Ved hjælp af en række informationer fra danske registre kan forskerne ved Center for Registerforskning give os ny viden om årsagerne til skizofreni, mani, depression og selvmord.

06.09.2014 | Ingrid Marie Fossum

Far og søn. Colourbox.

FOTO: Colourbox

Forskningen ved Center for Registerforskning er baseret på danske registre, genetiske og andre biologiske data og spænder bredt.

”Stort set alle de ting, som man kan forestille sig, er registreret i Danmark, kan man undersøge sammenhængen mellem – bare det er registreret komplet,” forklarer professor ved Center for Registerforskning Carsten Bøcker Pedersen, som selv har arbejdet med forskelle mellem by og land i forbindelse med skizofreni.

”Vores forskningsområder spænder meget bredt, især er der mange studier inden for det psykiatriske område – meget kort fortalt årsager til og konsekvenser af psykisk sygelighed. Årsager kan være miljømæssige faktorer, genetiske faktorer og samspillet mellem gener og miljø,” fortsætter han.

Med baggrund som statistiker og en doktorgrad i medicin, har Carsten Bøcker Pedersen, som mange af de øvrige ansatte ved centret, en fod i både den epidemiologiske og medicinske lejr. Det falder godt i tråd med, at der på centret især forskes i skizofreni, mani, depression og selvmord.

Risikofaktorer i miljø og gener afdækkes

Et af mange fokus for centrets forskning er genetiske og miljømæssige risikofaktorer for psykisk sygelighed. På baggrund af adresseoplysninger fra det danske cpr-register kan forskerne f.eks. undersøge drikkevandskvalitet i forhold til senere sygelighed.

Ved hjælp af informationer fra netop cpr-registret og de forskellige andre registre designer forskerne sine studier og besvarer spørgsmål som ’Er risikoen for skizofreni større, jo ældre din far er ved undfangelsen?’ og ’Hvis du har en psykisk sygdom, hvad er så risikoen for at begå selvmord?’.

Inden for børnepsykiatri undersøges det, om indtagelse af ADHD-medicin har konsekvenser for, hvordan det går børnene senere hen, og der foretages studier af samspil mellem migration og sygelighed:

”Forskerne kigger på, om forskellige typer af immigranter og adopterede børn har større risiko for psykiatriske lidelser sammenlignet med personer født og opvokset i Danmark af danske forældre,” forklarer Carsten Bøcker Pedersen.

To centre – en og samme leder

Siden opstarten har Center for Registerforskning været ledet af dr.med., professor i registerbaseret forskning Preben Bo Mortensen. Han var initiativtager til oprettelsen af det interdisciplinære forskningscenter CIRRAU, som han også er centerleder for. Desuden er flere forskere ved Center for Registerforskning også tilknyttet CIRRAU.

Mens CIRRAU er et interdisciplinært forskningscenter repræsenteret ved forskere fra flere af AU’s fakulteter, er Center for Registerforskning indlejret ved Institut for Økonomi på School of Business and Social Sciences, Aarhus Universitet.

Center for Registerforskning er en forskningsinstitution med rødder til København, hvor centret i 1995 blev oprettet med støtte fra Danmarks Grundforskningsfond. I 2000 blev det besluttet at flytte centret til Aarhus Universitet. Centret er siden vokset betragteligt til omkring 30 forskere.

Målet med centret var oprindeligt, at det skulle være en landsdækkende, rådgivende og udførende instans inden for registerbaseret forskning. Efterhånden er hovedfokus blevet forskning, mens det interdisciplinære forskningscenter CIRRAU – ud over egen forskning – yder support til forskere på Aarhus Universitet.

Forskningen ved Center for Registerforskning er finansieret primært af Lundbeckfonden, Aarhus Universitet, European Research Council og Stanley Medical Research Institute.


Yderligere oplysninger

Professor Carsten Bøcker Pedersen
Institut for Økonomi, CIRRAU - Centre for Integrated Register-based Research
cbp@econ.au.dk
Direkte telefon: 87165759

Forskning, Forskning, Alle grupper, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet