Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Er Tea Party rykket til Europa?

Fra nord til syd er de EU-skeptiske partier på sejrskurs. De minder på flere punkter om den amerikanske Tea Party-fraktion. Men EU-skeptikerne kommer ikke til at opnå samme magt som deres amerikanske kolleger, mener lektor Derek Beach.

13.05.2014 | Nina Hermansen

Franske Marine Le Pen fra Front National kan sammen med blandt andet Dansk Folkeparti se frem til stor fremgang ved valget til EU-parlamentet. Deres EU-skeptiske holdning minder på mange måder om Tea Party-bevægelsens holdning til centralmagten i USA.

Med dogmer som mindre forbundsstat, mindre elite og færre immigranter har Tea Party-bevægelsen siden 2008 været en dominerende fraktion af det republikanske parti i USA. Nu tyder meget på, at den samme tendens rammer Europa.

Franske Marine Le Pen fra Front National og hollandske Geert Wilders fra PVV kan sammen med Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti glæde sig over, at EU-skeptiske partier ifølge meningsmålinger står til at få et kanonvalg, når et nyt EU-parlament skal sammensættes.

Lektor Derek Beach fra Institut for Statskundskab forsker i amerikanske og europæiske forhold og er netop i gang med et stort forskningsprojekt om vælgeradfærd ved Europaparlamentsvalget. Selv om han pointerer, at der er forskel på Tea Party og EU-skeptikerne, er han ikke i tvivl om, at de på mange punkter ligner hinanden.

”EU-skeptikerne er kun fælles om deres skepsis mod EU-toppen i Bruxelles, ligesom Tea Party-bevægelsen kun deler modstanden mod centralmagten i Washington. Begge parter koncentrerer sig om nogle få vigtige emner og har ikke noget sammenhængende program,” siger Derek Beach og fortsætter:

”I USA er Tea Party vrede over, at forbundsregeringen tvinger folk til have sundhedsforsikring og dermed overskrider den magt, forbundsregeringen burde have i forhold til delstaterne. Det er den samme tanke, EU-skeptikerne giver udtryk for, når de mener, at EU’s medlemsstater burde have mere magt”

Brug for nogen at skælde ud på

En anden lighed er ifølge Derek Beach vælgerne: Både Tea Party-vælgere og EU-skeptikere er typisk mennesker, der ikke har gavn af eller måske ligefrem har tabt i systemet.

”I USA tabte middelklassen på finanskrisen. De har brug for nogen at skælde ud på og stemmer derfor på Tea Party. Det er til dels det samme i EU. I Danmark er det typisk folk i servicesektoren, der føler sig truet af lønpres fra andre lande.”

Når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt de EU-skeptiske politikere får lige så megen magt som Tea Party, stopper ligheden dog. Indretningen af de politiske systemer gør forskellen, forklarer Derek Beach.

”Tea Party er en del af det republikanske parti, så de moderate republikanere er nødt til at tage hensyn til fløjen. I Europaparlamentet er skeptikerne ikke med i de store partier, og det er derfor nemt for mainstreampartierne at få flertal udenom skeptikerne. Så selvom de bliver styrket ved valget, vil det ikke ændre meget,” vurderer Derek Beach.

 

Kontakt

Derek Beach
Lektor, Institut for Statskundskab
derek@ps.au.dk
Telefon: 8716 5629

Samarbejde, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, AU Kommunikation, Forskning