Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Et skrøbeligt demokrati

Færre og større kommuner har mindsket borgernes politiske selvtillid. Det kan få konsekvenser for demokratiet, advarer professor Søren Serritzlew.

01.10.2013 | Helge Hollesen

I 2007 blev 271 danske kommuner reduceret til 98 kommuner. Men resultatet af kommunalreformen efterlod flere danskere med mindre tro på, at de kan forstå de politiske forhold i deres kommune og få politisk indflydelse. 

”Da kommunerne blev større, fik det entydigt en negativ effekt på borgernes politiske selvtillid,” fastslår professor Søren Serritzlew fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet. 

”Jo større en kommune blev, jo større blev også faldet i den politiske selvtillid. Omvendt var den stort set uændret i de kommuner, der ikke var udsat for sammenlægninger,” siger Søren Serritzlew. 

Fra 10.000 til 80.000 indbyggere kostede selvtillid

Søren Serritzlew tog temperaturen på den politiske selvtillid efter kommunereformen sammen med kollegaen professor David Dreyer Lassen. 

”Resultaterne viser, at demokratiet er skrøbeligt, og det koster, når vi forringer vilkårene for demokratiet, siger Søren Serritzlew. 

Som eksempel nævner han den tidligere Ramsø Kommune med 10.000 indbyggere.

Efter sammenlægning med Gundsø og Roskilde kommuner befandt borgerne sig pludselig i en kommune med 80.000 indbyggere.

”Sådan en stigning på 70.000 indbyggere giver et markant fald i borgernes selvtillid i forhold til politik. På en skala, hvor 2 er lav selvtillid, til 10, falder selvtilliden med 1.7 point,” forklarer Søren Serritzlew. 

Udfordring at involvere borgerne

Demokratiet har det dog stadig godt i Danmark, fastslår den aarhusianske professor. 

”Sammenlignet med andre lande har vi et stærkt lokaldemokrati med en høj stemmeprocent, og folk har en større følelse af politisk selvtillid,” siger Søren Serritzlew. 

”Men flere danskere er kommet længere væk fra beslutningsprocesser i deres kommune, og det problem er der ikke er nogen oplagt eller nem løsning på, mener Søren Serritzlew. 

”Udfordringen er at drive kommunalpolitik på en måde, hvor folk mener, de kan blive involveret,” siger han. Han tvivler på, om lokalråd, borgerhøringer og lignende tiltag kan løse problemet helt eller bare delvist. 

”Det er jo typisk tiltag, hvor man ikke lægger egentlig politisk kompetence ud, og så mister borgerne interessen,” mener han. 

Samfund og politik, Offentligheden/Pressen, Alle AU-enheder