Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Få mere universitetshistorie i din indbakke

Mærkedage, jubilæer, nyheder, billeder og kuriøse historier fra Aarhus Universitets farverige historie. AU Universitetshistorie udsender hver måned et nyhedsbrev – læs mere og tilmeld dig her.

13.01.2016 | Ida Hammerich Nielson

Her ses et 55 år gammelt foto, der viser studenterøvelser i et laboratorium i det nye Kemisk Institut ved Aarhus Universitet. Faget Kemi blev oprettet i 1933 som hovedsagelig et grundlæggende hjælpefag under Det Lægevidenskabelige Fakultet, men blev ved oprettelsen af Det Naturvidenskabelige Fakultet i 1954 en del af dette. I oktober 1961 blev den nye institutbygning ud mod Langelandsgade officielt indviet.

Universitetshistorien er en guldgrube af gode historier fra dit gamle studiested. AU Universitetshistorie udsender hver måned et nyhedsbrev – her er eksempler på nogle af de historier, som har været i de sidste måneders universitetshistoriske nyhedsbreve:

Januar 2016: 95 år siden Universitets-Samvirket blev stiftet
Universitets-Samvirket, Aarhus blev stiftet 14. januar 1921 for at samle de kræfter i Aarhus, der arbejdede for, at byen skulle have et universitet. Det var i mange år forum for samarbejdet mellem universitet og by. I første omgang drejede det sig ikke mindst om kampen mod andre jyske byer, som også gjorde krav på at blive hjemsted for det jyske universitet, og siden drejede det sig om at skaffe midler til opførelse af AU-bygninger. Universitets-Samvirket blev nedlagt i 2015.

Læs mere om Universitets-Samvirket

December 2015: Forfatteren Tage Skou-Hansen er død, 90 år
I 1999 mødtes Universitetshistorisk Udvalgs medarbejder med forfatteren Tage Skou-Hansen med henblik på et erindringsinterview om studieårene ved Aarhus Universitet (1942-1950), og i løbet af fire timer forelå der på bånd, hvad der senere viste sig at svare til 130 A4-sider i afskrift. I anledning af Tage Skou-Hansens død præsenterer vi i denne måned den del af interviewet, som drejer sig om "Musiske Studenter".


Læs mere - herunder længere uddrag af erindringsinterview

December 2015: Rektorkæden foræret til AU for 80 år siden
Universitetets bestyrelsesformand, landsretssagfører Carl Holst-Knudsen ønskede at tilføje en symbolsk dimension til godkendelsen af universitetets statutter og bestilte for egen regning hos byens fornemmeste guldsmed en rektorkæde i 18 karat guld, som han sammen med sin hustru forærede til universitetet, og på denne baggrund kunne en egentlig "rektorpromotion" finde sted 4. december 1935.


Læs mere om rektorkæden

Oktober 2015: 75 år siden første disputats blev forsvaret ved AU
Det var kronen på værket, da det kun tolv år gamle Aarhus Universitet i 1940 opnåede disputatsret, og den første doktordisputats efterfølgende kunne forsvares den 19. oktober samme år - dvs. i denne måned for 75 år siden. Første dr.phil. blev museumsinspektør Helge Søgaard, og afhandlingen drejede sig om Haandværkerlavene i Aarhus under Enevælden. Det første disputatsforsvar fandt i øvrigt sted med en polititilladelse i ryggen.

Læs mere om disputatser ved AU

Læs mere om Nyt fra universitetshistorien

Er du interesseret i at modtage det månedlige nyhedsbrev, er du velkommen til at skrive til Palle Lykke pl@au.dk




Samarbejde, Alumne, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet