Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Fans af true crime skal spidse ører nu

Podcasts fra undersøgelsesrum og dissektionsstuer på Institut for Retsmedicin giver indblik i et fagområde, de færreste har adgang til.

06.01.2020 | Henriette Stevnhøj

Institut for Retsmedicin tager podcast i brug for at videndele fra en ellers lukket verden.

”Så aftørrer jeg fra penis og pung, og her må han godt stå med ryggen til politiet, hvis han synes, det er træls”.

Speciallæge i retsmedicin Lise Frost fortæller minutiøst, hvordan hun systematisk undersøger en formodet gerningsperson i en voldtægtssag. Scenen er undersøgelsesrummet på Institut for Retsmedicin. Et sted, hvor der normalt ikke kommer andre end personen, som skal undersøges, politifolk og retsmedicineren.

Nu inviteres interesserede med ind bag den lukkede dør. I et afsnit i en ny podcastserie fra Institut for Retsmedicin skildrer Lise Frost en personundersøgelse fra det øjeblik, personen træder ind ad døren i hvid sporsikringsdragt med poser på hænderne, til DNA-sporene er sikrede i forseglede poser, og politiet er kørt med den sigtede igen.

Ikke kun obduktion

Podcasten om personundersøgelsen er en i en række fra Institut for Retsmedicin, som indvier blandt andre true crime-publikum i, hvad der egentlig foregår på instituttet. Ikke mindst for at rokke ved den gængse opfattelse af, at retsmedicinere skærer i døde mennesker dagen lang, som Lise Frost formulerer det.

”Jeg bliver ofte mødt med en forudindtaget mening om, hvad jeg laver som retsmediciner. Men mere end halvdelen af min arbejdstid går faktisk med at undersøge levende mennesker”, siger Lise Frost, som mener, at radiomediet er ideelt til beskrive hendes fagområde.

”Retsmedicin er et følsomt felt, og her skal tages mange etiske hensyn. Derfor er vi knibsk med at åbne op for medier og journalister. Men det er også en af forklaringerne på, hvorfor vores fag er tabuiseret og virker dramatisk. Med podcast kan vi fortælle nøgternt om, hvordan eksempelvis en personundersøgelse foregår. Det er god information til medicinstuderende, som overvejer det retsmedicinske speciale, men måske gavner det også en pårørende til et offer eller en sigtet at høre, hvad der reelt foregår i et undersøgelsesrum”, siger Lise Frost.

Ud over afsnittet med Lise Frost er der podcasts om CT-skanning af døde, retsodontologens arbejde med identifikation og retskemikerens metoder til at afsløre trafikfarlige stoffer i blodprøver. Flere podcasts om arbejdet på retsmedicin er undervejs.

Find de nye podcasts på hjemmesiden Podcastserien Tæt på retsmedicin eller via en podcast-app (søg på Tæt på retsmedicin). Alle podcasts er produceret af journalist Jakob Kehlet.

Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, IOOS, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Folkesundhed, Institut for Biomedicin, Health