Når sommerferien er slut, kan Lars Bo Nielsen ikke længere kalde sig dekan på Health, men direktør i Lægemiddelstyrelsen. Den seneste tid har medierne flydt over med portrætter af den 56-årige læge og professor, men her får Lars Bo Nielsen fem spørgsmål, du ikke tidligere har fået svar på.
17.06.2021 |
Da min kone og jeg flyttede til Aarhus for godt fire år siden, gik vi 100 pct. ind i at være her. Men vi var også enige om, at hvis en af os ville tilbage til København, så rejste vi sammen. Og nu skal vi så være bedsteforældre her til sommer og vil gerne være tæt på vores børn og børnebørn.
Det er ikke et fravalg af Aarhus, det er et tilvalg af København. Jeg kunne ikke have søgt jobbet som direktør for Lægemiddelstyrelsen, hvis jeg ikke havde haft jobbet som dekan. Nu får jeg chancen for at udnytte de indsigter og den faglighed, jeg har tilegnet mig her på AU, men jeg får samtidig en ny mulighed for mere direkte at kunne påvirke den måde, vi bruger forsknings- og sundhedsdata til gavn for samfundet.
Jeg kommer også længere væk fra forskning, som var mit oprindelige felt. Man kan sige, at min transition fra forsker til DJØF’er nu er fuldbragt.
Jeg håber, jeg har bidraget til nye aktiviteter og beslutningsveje, der giver folk mulighed for at påvirke og udvikle deres arbejdsplads. Jeg synes, jeg er lykkedes med at inddrage institutterne i nogle vigtige tværgående initiativer, og jeg er stolt af at være leder af et fakultet, hvor vi bl.a. har styrket vores internationale samarbejde, lavet transparente karriereveje, revideret uddannelserne og etableret fem faglige netværk.
Min største udfordring som dekan har nok været, at jeg har haft for store forventninger til, hvor langt og hvor hurtigt initiativer kan blive implementeret i en stor organisation. Der er også ting, jeg gerne ville gøre noget ved, men som ikke kan lade sig gøre pga. de strukturer, vi har på AU.
Jeg har heller ikke været tilstrækkeligt god til at få folk til at arbejde sammen om forskningsprojekter på tværs af institutter og fakulteter. Vi har i hvert fald fået for få konkrete resultater.
Og så har jeg ikke formået at etablere en synlig platform for udefrakommende. Jeg kunne godt have tænkt mig, at vi havde haft flere populærvidenskabelige events og workshops, så omverdenen kan se, hvad der foregår på vores fantastiske fakultet. Det er vigtigt at styrke samarbejdet med det omgivende samfund og inddrage borgerne i, hvilken forskning vi skal lave fremover.
Det bliver Healths – og AU’s – store udfordring af holde fast i transitionen fra et meget lokalt forankret universitet til en institution, der påtager sig en større national og international førerrolle. Viljen er der, men det internationale fokus bliver hele tiden udfordret, både internt på AU og eksternt i den politiske virkelighed.
Det bliver også en opgave til stadighed at vise værdien af sundhedsvidenskaben, ikke mindst over for nogle stærke fonde, som for tiden har blikket stift rettet mod klima, teknologi og grøn omstilling. Her skal Health interagere og kommunikere med de områder og bevise sin værdi og sit potentiale. Det kræver gode rammevilkår, både internt på AU, på nationalt plan og i EU-regi.
I den sammenhæng er det også vigtigt, at forskerne skal spørge, hvad de kan gøre for samfundet og ikke bare for andre forskere. Samfundsnytte og samfundsimpact er på dagsordenen overalt. Både fondene og regeringen taler om det. Det er en trend, der er kommet for at blive.
Lægemiddelstyrelsen er helt afhængig af befolkningens tillid og opbakning i forhold til de beslutninger, den træffer. Og her er sociale medier en kommunikationsform, hvor man rammer flere og bredere end i de traditionelle medier.
Der er også en organisatorisk ramme, hvor man kommunikerer og videndeler mere på fx Twitter, end vi har tradition for på universitetet.
Så ja, jeg kommer til at gøre en dyd af nødvendigheden. Men jeg kan ikke love, jeg er på TikTok fra dag ét…
Læs også Farvel til en visionær dekan med styr på detaljen.
Læs også Hans Erik Bøtker bliver konstitueret dekan på Health.