Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Tre AU-forskere modtager Lundbeckfondens fellowship på 10 mio. kr.

Tre dedikerede forskere fra Aarhus Universitet får nu med hver 10 mio. kr. i ryggen fra Lundbeckfonden mulighed for at etablere deres egen forskningsgruppe.

17.06.2020 | Ida Hammerich Nielson

De tre kommende Lundbeck-fellows på Aarhus Universitet. Fra venstre mod højre: Bjarni Vilhjalmson (Aarhus BSS), David Olagnier (Health) og Joseph Lyons (Nat).

 

Nyheden bygger på pressemateriale fra Lundbeckfonden, som er blevet opdateret siden offentliggørelsen den 16. juni.

Det er 14. gang, at Lundbeckfonden tildeler fellowships til yngre, men veletablerede forskere, som med bevillingen får mulighed for at etablere deres egen forskningsgruppe. I alt otte forskere har i denne omgang modtaget et fellowship – de tre af dem er fra Aarhus Universitet:

Bjarni Vilhjalmsson, Aarhus Universitet, Det Nationale Center for Registerforskning
Med anonymiserede sundhedsdata, sociale data og DNA-informationer om 130.000 danskere født i perioden 1980-2005 er iPSYCH-databasen en enestående skatkiste af viden. Bjarni Vilhjalmsson vil over de næste fem år forsøge at udvikle nye analyseværktøjer, som kan håndtere de mange forskellige data på en måde, så man høster maksimale mængder ny viden om psykiatriske sygdomme som skizofreni og depression.

Læs nyhed på Aarhus BSS’ hjemmeside

Læs også portræt af Bjarni Vilhjalmsson på Lundbeckfondens hjemmeside

David Olagnier, Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
En lang række kræftcelle-linjer er meget modstandsdygtige over for både kemoterapi og strålebehandling, men en ny behandling er i disse år under udvikling. Behandlingen bruger en genmodificeret virus – en såkaldt onkolytisk virus – til at bekæmpe cancerceller, og virussen fungerer som et ’præcisionsmissil’, der trænger ind i og ødelægger cancerceller uden at lave skader på sundt væv. David Olagnier skal med fokus på prostatacancer og lungecancer forske i netop onkolytisk virus-behandling de næste fem år.

Læs nyhed på Healths hjemmeside 

Læs også portræt af David Olagnier på Lundbeckfondens hjemmeside

Joseph Lyons, Aarhus Universitet, Institut for Molekylærbiologi og Genetik
Fedtstof-transporten i kroppens celler har betydning for en lang række basale biologiske processer – fx blodets koagulering. Når der sker fejl i processen, kan det således have stor betydning og bl.a. føre til ophobning af fejlfoldede proteiner – plak – som ses hos patienter med neurodegenerative lidelser som Alzheimers og Parkinsons. Joseph Lyons skal ved hjælp af kryo-elektronmiskroskopi undersøge, hvordan fedtstof-transporten fungerer helt ned på atomart niveau.

Læs nyhed på Natural Sciences hjemmeside

Læs også portræt af Joseph Lyons på Lundbeckfondens hjemmeside

Læs Lundbeckfondens pressemeddelelse og se alle 8 fellows

Bevillinger og priser, Alle grupper, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet, Forskning, Alle AU-enheder