Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Fire egetræer skal genanvendes – måske har du den bedste idé til hvordan?

Når Aarhus Universitet til efteråret går i gang med at klargøre en ny passage under Nørrebrogade, må fire egetræer i Universitetsparken desværre fældes. Ønsket er nu at genanvende træerne, så de kan leve videre på universitetet i en anden form. Gode idéer efterlyses.

21.09.2020 | Signe Opstrup

Visualisering af den kommende indgang til den nordlige passage under Nørrebrogade. Lavet af C. F. Møller.

I 2022 åbner en ny passage under Nørrebrogade, som skal binde Universitetsparken og Universitetsbyen tættere sammen.

Arbejdet med at klargøre passagen går i gang her i efteråret. Der tages mest muligt hensyn til omgivelserne og den eksisterende bevoksning, men det kan ikke undgås at fælde fire af de store egetræer, som ligger ud til den kommende passages åbning ind mod Universitetsparken.

Da det ikke kan lade sig gøre at bevare de fire egetræer, er idéen at lade træerne sætte et bæredygtigt aftryk.

”Vi vil gerne, at træerne i en eller anden form kan leve videre her på universitetet. Derfor sætter vi nu gang i en konkurrence på Facebook, hvor vi beder studerende og medarbejdere om at komme med gode idéer til, hvordan de gamle træer kan genanvendes bedst muligt. Det kunne fx være som stammer i vores biodiverse have, AU Garden, eller som bænke og borde i Universitetsparken”, siger Charlotte Lyngholm Bom, programleder for universitetets fysiske campusudvikling.

Håbet var i første omgang at finde en løsning, i et forsøg på at bevare de fire træer, men det var ikke muligt, fortæller Charlotte Lyngholm Bom.

”Vi har i samråd med eksperter inden for området undersøgt, om det på nogen måde er muligt at grave træerne op, opmagasinere dem og så sætte dem ned igen om 1½ år, når passagen står klar. Men på grund af sammenflettede rodnet og træernes alder er der en meget lille sandsynlighed for, at træerne overhovedet vil overleve”, siger hun.

I stedet har arbejdsgruppen i samråd med arkitektfirmaet C. F. Møller besluttet, at der plantes 4-6 nye egetræer af en vis højde, når byggeriet er færdigt.

Har du en god idé til, hvordan træerne kan genbruges, så send en mail til Sustainability@au.dk, eller skriv en kommentar i FB-gruppen, #AU Sustainability, som er en Facebook-gruppe for alle bæredygtigheds-interesserede medarbejdere og studerende på AU. Fem gavekort til en værdi af 100,- kr. pr. styk til Clever Coffee i The Kitchen er på højkant.

Yderligere oplysninger

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte programleder på Aarhus Universitets fysiske udvikling, Charlotte Lyngholm Bom på cl@au.dk.

Administrativt, Administration (Faglighed), Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet