Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Flere psykiatriske lidelser stammer fra fælles gener

Den hidtil største undersøgelse af sin art viser, at otte af de mest almindelige psykiske lidelser har en fælles genetisk struktur. Det er forskere fra iPSYCH og Psychiatric Genomics Consortium, som står bag de nye resultater, der kan hjælpe til at udvikle mere præcise diagnoser og bedre behandlinger.

13.12.2019 | Helle Horskjær Hansen

Anders Børglum og kolleger har analyseret genetisk data fra 494.162 raske kontrolpersoner og 232.964 personer diagnosticeret med mindst en af ​​otte psykiatriske lidelser, autisme, ADHD, depression, skizofreni, bipolar lidelse, Tourette-syndrom, tvangslidelser og anoreksi.

Anders Børglum og kolleger har analyseret genetisk data fra 494.162 raske kontrolpersoner og 232.964 personer diagnosticeret med mindst en af ​​otte psykiatriske lidelser, autisme, ADHD, depression, skizofreni, bipolar lidelse, Tourette-syndrom, tvangslidelser og anoreksi. Foto: Unsplash.

I løbet af et år rammes en ud af fem danskere af en psykisk lidelse, og psykiske lidelser er en af de største udfordringer for folkesundheden i Danmark. Det er også en udfordring for forskningen, hvor der stadig er et stykke vej til, at vi forstår de grundlæggende mekanismer og præcist kan pege på de biologiske processer, der er ude af balance i hjernen. Nu er vi måske kommet et stykke nærmere den forståelse. I hvert fald har et hold af internationale forskere, med bidrag fra danske iPSYCH, fundet 109 genetiske varianter, der påvirker risikoen for mere end én psykisk lidelse.

”At vi har identificeret genvarianter, der har indflydelse på risikoen for mere end én psykiatrisk lidelse, er et vigtigt skridt mod at forbedre diagnosen og behandlingen af disse lidelser,” siger Anders Børglum, der har ledet forskerholdet bag det danske bidrag.

Anders Børglum og kolleger analyserede genetiske data fra raske kontrolpersoner og personer diagnosticeret med mindst en af ​​disse lidelser; autisme, ADHD, depression, skizofreni, bipolar lidelse, Tourette-syndrom, tvangslidelser og anoreksi.

Ifølge Anders Børglum kan resultaterne, som netop er offentliggjort i tidsskriftet Cell, fortælle noget om, i hvilken grad disse lidelser kan have en fælles biologi.

”Når vi ved, hvordan forstyrrelser er relateret på et biologisk niveau, kan vi klassificere og diagnosticere psykiske lidelser mere præcist,” forklarer forskeren.

Et vigtigt fund

Visse diagnoser havde mange genvarianter til fælles, hvilket gjorde det muligt for forskerne at opdele tre grupper af genetisk relaterede tilstande; lidelser, der er karakteriseret ved tvangsmæssig adfærd som anoreksi, tvangslidelser og i mindre grad Tourette-syndrom; humør og psykotiske lidelser som bipolar lidelse, svær depression og skizofreni, og udviklingsforstyrrelser som autisme, ADHD og Tourette-syndrom.

Desuden identificerede undersøgelsen flere genvarianter, der havde særlig udbredt indflydelse på risikoen for en række psykiatriske lidelser. Det kan vise sig at være et vigtigt fund i forhold til at forebygge og behandle psykiatriske lidelser.

”I det omfang disse gener kan have brede effekter, kan de være potentielle mål for udvikling af nye behandlinger, der kan være til gavn for flere lidelser,” siger Anders Børglum og uddyber:
Da det altså delvist er samme biologiske komponenter, som er involveret i udviklingen af flere af sygdommene, vil behandlinger, der retter sig mod disse fælles komponenter, kunne have effekt på alle sygdommene.”

Bag om resultatet

  • Datasættet består af genetisk data fra 494.162 raske kontrolpersoner og 232.964 personer diagnosticeret med mindst en af ​​otte psykiatriske lidelser, autisme, ADHD, depression, skizofreni, bipolar lidelse, Tourette-syndrom, tvangslidelser og anoreksi.
  • Studiet er lavet i samarbejde med forskere fra Psychiatric Genomics Consortium.
  • iPSYCH er primært finansieret af Lundbeckfonden samt universiteter og universitetshospitaler i Aarhus og København.
  • Den videnskabelige artikel Genomic Relationships Novel Loci, and Pleiotropic Mechanisms across Eight Psychiatric Disorders kan læses i Cell

Forskningsresultatet er afsat til Weekendavisen og bragt den 13. december 2019.

Kontakt

Professor Anders Børglum
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
iPSYCH
Center for Genomics and Personalized Medicine
anders@biomed.au.dk
Tlf.: 60 20 27 20



Forskning, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Ph.d.-studerende, Institut for Biomedicin, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder