Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Flot festforelæsning i forårssolen

Op mod 300 tilhørere mødte op for at hylde Søren K. Moestrup, da Novo Nordisk Fonden inviterede til festforelæsning med efterfølgende reception for ham i anledning af Novo Nordisk Prisen 2013.

09.04.2013 | Sabina Bjerre Hansen

Modtager af Novo Nordisk Prisen 2013 Søren K. Moestrup blev fejret efter alle kunstens regler, da Novo Nordisk Fonden inviterede til festforelæsning på Aarhus Universitet.

Modtager af Novo Nordisk Prisen 2013 Søren K. Moestrup blev fejret efter alle kunstens regler, da Novo Nordisk Fonden inviterede til festforelæsning på Aarhus Universitet. Foto: Lise Balsby/AU Kommunikation.

Rektor, dekan, prodekaner og institutledere var på plads i Per Kirkeby Auditoriet, det største af Søauditorierne på Aarhus Universitet, da Søren K. Moestrup skulle hædres med Novo Nordisk Prisen 2013. Og det var en stolt og tydeligt bevæget prismodtager, der blev modtaget med klapsalver.

Birgitte Nauntofte, direktør for Novo Nordisk Fonden, var vært ved arrangementet. Hun startede eftermiddagens program med at takke Søren K. Moestrup for en imponerende forskningsindsats og Aarhus Universitet for at bidrage med et beundringsværdigt antal topforskere, som har modtaget Novo Nordisk Prisen tidligere.

En sand videnskabsmand

”Det er en lang og dybdegående proces, når vi udvælger årets modtager af Novo Nordisk Prisen. Det tager typisk et års tid at finde den helt rigtige kandidat, og vi skal forhandle os frem til en enstemmig afgørelse. Men i år var det lidt lettere, Søren. Du er en sand videnskabsmand, og det blev hurtigt tydeligt, at du er den helt rigtige modtager af Novo Nordisk Prisen 2013,” fortalte Birgitte Nauntofte.

”Tak for de pæne ord. Det her er næsten mere end jeg kan kapere," begyndte en lettere overvældet Søren K. Moestrup sin festforelæsning.

”Jeg blev meget overrasket, stolt og bevæget, da Jan ringede til mig sidst i januar 2013,” fortæller Søren K. Moestrup om den opringning, han fik fra Jan Fahrenkrug, som er formand for Novo Nordisk Fondens prisbedømmelseskomité.

”Jan ringer jævnligt for at tale om eksamensopgaver og lignende. Og han havde samme tone på, da han ringede for at fortælle mig om prisen,” fortæller Søren K. Moestrup, som i dén grad blev taget på sengen.

Humoristisk formidling af kompleks forskning

Søren Moestrups festforelæsning ”Når receptorer forfører” handler om celler. Det er kompleks videnskab, som ikke alle eftermiddagens tilhørere nødvendigvis havde forudsætninger for at forstå. Men det tog dagens hovedperson som en udfordring.

”Man kan ikke umiddelbart overføre forførelsens kunst fra receptorer til mennesker. Og det vil jeg heller ikke anbefale. Cellerne lider nemlig ofte en grum skæbne,” fortalte Søren K. Moestrup og gik i stedet videre med en sammenligning af celler og edderkopper.

”Hvis I falder af hen ad vejen, har I to muligheder for at stige på igen,” fortalte prismodtageren med et smil på læben, da han præsenterede sin dagsorden for dagens festforelæsning med tre punkter.

Ved arrangementet i dag tog Novo Nordisk Fonden og Aarhus Universitet forskud på glæderne. Den officielle prisoverrækkelse finder først sted lørdag den 4. maj 2013 hos Novo Nordisk i Bagsværd.

Læs også AU-forsker modtager Novo Nordisk Prisen 2013.

Health, Alle grupper, Arrangement, SKT, Institut for Retsmedicin, Institut for Odontologi, Institut for Klinisk Medicin, Ph.d.-studerende, Institut for Folkesundhed, Institut for Biomedicin