Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Fødevarer, sundhed og vækst på dagsordenen

Virksomheder, AU-forskere, region og fonde sætter hinanden stævne 13. april på AUH for at styrke den fælles indsats for forskningsstøttet fødevareudvikling i Danmark.

04.04.2016 | Kirsten Olesen

Fødevareproduktionens og kostens betydning for sundhed og samfund er i fokus 13. april.

Hvordan er sammenhængen egentlig mellem mad og helbred? Hvordan kan vi udnytte kosten som medicin for dem, der allerede er syge?

Og hvordan kan forskerne hjælpe fødevarevirksomheder med på sigt at kunne levere skræddersyet mad – personalised nutrition – til udsatte grupper som børn, ældre og hospitalspatienter?

Det er spørgsmål, der gennem nogen tid har ligget bag et voksende samarbejde mellem Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital, Region Midtjylland og en række fødevarevirksomheder, og som bl.a. Innovationsfonden har støttet økonomisk.

Onsdag 13. april bliver nogle af spørgsmålene belyst på et arrangement på AUH, hvor både industri, region, forskning og fonde er repræsenteret. Et program under Future Food Innovation, Sundhedsvisionen, står bag arrangementet.

Formålet er på den ene side at vise industrien, at vidensamfundet kan støtte deres produktudvikling. På den anden side er det at vise vidensamfundet, at industrien kan give rum for forskning.

”Arrangementet skal afdække mulighederne for at udvikle et tættere samarbejde mellem vidensproducenter og industri. Fødevareforskning rummer nemlig tre elementer: Konkrete produkter, sundhedsaspekter for den enkelte og betydning for samfundet – også i form af arbejdspladser og vækst”, fortæller professor Kim Overvad fra Institut for Folkesundhed, der selv skal på talerstolen.

Danske virksomheder har en særlig position

Formålet med den fødevareforskning, som lige nu er i gang på Aarhus Universitet bl.a. i regi af det interdisciplinære forskningsnetværk Food4Being under AU Food Platform, er med andre ord både at gavne folkesundheden og samtidig at ruste industrien til at udvikle og markedsføre bedre produkter og skabe vækst i sektoren.

”På AU ser vi særligt på fødevareproduktionens og kostens betydning i samfundet, herunder bl.a. mulighederne for at forebygge sygdom, og samfundets accept af f.eks. berigede fødevarer. Et samarbejde mellem forskning og industri giver danske fødevarevirksomheder en særlig position, som er nødvendig, hvis feltet skal udvikles videre, og hvis vi skal skaffe flere fondsmidler til forskningen”, siger Kim Overvad.

Arrangementet, der følges op af konkrete samarbejdsmøder, finder sted 13. april på Aarhus Universitetshospital, Palle Juul-Jensens Blvd. 6, 8200 Aarhus N.


Fakta:

 

  • Sundhedsvisionen giver støtte til fødevarevirksomheder, som har brug for en forskers viden om råvarer eller produkters sundhedsmæssige værdi.  Sundhedsvisionen tilbyder fødevarevirksomheder at få lavet en undersøgelse af en forsker fra Aarhus Universitet. Virksomheder som Hedegaard Foods, Agger Foods, Mejeriforeningen og SEGES har allerede fået gavn af Sundhedsvisionen.
  • Se mere om Sundhedsvisionen
  • Se mere om AU Food Platform
  • Se mere om Food4Being

 

 

Arrangement, Sundhed og sygdom, Alle grupper, Institut for Folkesundhed, Health