Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Første større bevilling til corona-forskning i det primære sundhedsvæsen

Forskere fra Aarhus Universitet og Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus skal sammen med kolleger og samarbejdspartnere i industrien undersøge, hvordan den virtuelle lægekonsultation kan forbedres i kampen mod coronavirus. Projektet støttes med 4,3 millioner kroner fra Innovationsfonden.

27.04.2020 | Lone Niedziella, FEAP, og Sabina Bjerre Hansen

Per Kallestrup (t.v.) og Ulrik Bak Kirk.

Per Kallestrup (t.v.) og Ulrik Bak Kirk får millionbevilling fra Innovationsfonden til forskning i virtuelle lægekonsultationer. Foto: Lars Kruse/AU og privat.

Innovationsfonden har netop bevilget 4,3 millioner kroner til forskning i forskellige aspekter af videokonsultationer i almen praksis – et projekt, som professor Per Kallestrup og projektkoordinator Ulrik Bak Kirk står i spidsen for. Bevillingen er den første større satsning på corona-relateret forskning i den primære sundhedssektor.

Pandemien har introduceret videokonsultation

Corona-pandemien har med et trylleslag introduceret det virtuelle venteværelse og videokonsultation i almen praksis via app’en ”Min læge” for at begrænse smittespredning. Men hvordan forbereder læge og patient sig bedst til en virtuel konsultation? Kan lægen undersøge symptomerne tilstrækkeligt på distancen? Og hvordan er sikkerheden med den nye teknologi? Det er blot nogle af de spørgsmål, som bliver belyst i projektet, der forventes at løbe frem til foråret 2021.

”Den nye bevilling giver et løft til hele det almenmedicinske område. Vi får blandt andet mulighed for at undersøge, hvordan de videokonsultationer, som allerede er indført i almen praksis på grund af covid19, påvirker relationen mellem læge og patient. Vi får også viden om, hvor vi skal sætte ind, hvis vi vil gøre det endnu bedre,” siger Per Kallestrup, som er professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, leder af Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus og praktiserende læge i Skødstrup.

Partnerskab skal facilitere digitalisering

Projektet udføres i tæt samarbejde med forskningsenhederne i almen praksis på universiteterne i Aalborg, Odense og København, og de øvrige partnere er Dansk Selskab for Patientsikkerhed, European Society for Quality and Safety in Family Practice (EQuiP), CopingMindsApS og softwareudviklingsfirmaet Trifork Public.

"Vi tror på, at det brede offentligt-private partnerskab mellem praktiserende læger, forskere, virksomheder og civilsamfundsaktører kan facilitere digitaliseringen af fremtidens almen lægepraksis. Den nye bevilling sætter et stærkt digitalt sundhedsaftryk på det almenmedicinske forskningslandkort," siger Ulrik Bak Kirk, som leder indsatsen Digital Sundhed på Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus.

Bevillingen på i alt 4.311.632 kr. er fra puljen ”Grand Solutions” under Innovationsfonden.

Læs også fondens samlede omtale af nye forskningsprojekter.

Kontakt

Projektkoordinator Ulrik Bak Kirk
Forskningsenheden for Almen Praksis
Mobil: 28 86 48 63
Mail:ubk@ph.au.dk

Professor Per Kallestrup
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed og
Forskningsenheden for Almen Praksis
Mobil: 20 92 65 28
Mail: per.kallestrup@ph.au.dk

Bevillinger og priser, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Forskning, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Folkesundhed, Navnenyt, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder