Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Fonde bruger PURE, når de skal finde en forsker

Du har sikkert hørt det hundrede gange: Du skal opdatere din PURE-profil. Men PURE handler ikke kun om indberetning af videnskabelige artikler. PURE er også fondenes foretrukne værktøj, når de skal finde den rette forsker til et projekt eller et bedømmelsesudvalg.

27.05.2019 | Ulla Krag Jespersen

Fonde bruger ofte PURE som den første indgang, når de skal finde en forsker til en bestemt opgave. Og det koster på troværdigheden, hvis profilen ikke er opdateret. Foto: Health Kommunikation.

Fonde bruger ofte PURE som den første indgang, når de skal finde en forsker til en bestemt opgave. Og det koster på troværdigheden, hvis profilen ikke er opdateret. Foto: Health Kommunikation.

Det koster ikke bare kroner for universitetet, hvis din PURE-profil ikke er opdateret, når der skal registres videnskabelige artikler til BFI. Det risikerer også at koste på troværdigheden, for fonde og andre professionelle aktører bruger ofte PURE som den første indgang, når de skal finde en forsker til en bestemt opgave.

”Man får et indtryk af, at PURE-profilerne er forældede. Jeg var inde på en forsker og kunne se, at han ikke havde publiceret siden 2011, men det ved jeg jo godt ikke er rigtigt. Han har jo ikke siddet på sine hænder i alle de år! Det er vigtigt, de sider er up-to-date med kontaktoplysninger, CV og publikationer.”

Sådan siger en direktør i en af Danmarks største fonde i en intern undersøgelse, som Health har fået lavet. Så når PURE som regel popper op som det første i søgeresultatet, understreger det vigtigheden af, at profilen er opdateret.

Undersøgelsen viser også, at fonde er netværksbaserede i deres tilgang til forskning, og de leder ofte efter forskere med en bestemt faglig profil. Søger de på nettet for at finde en forsker til eksempelvis et projekt eller et bedømmelsesudvalg, vil det derfor som regel være PURE-profilen, de møder og klikker på først.

PURE som ledelsesværktøj

Det er velkendt, at PURE bruges til registrering af forskning, så universitetet kan hente penge hjem gennem den bibliometriske forskningsindikator, BFI. Derfor er publikationslisten nogle gange det eneste, der er opdateret i PURE.

Men Aarhus Universitet ønsker også, at AU’s forskere er aktive, populærvidenskabelige formidlere af deres fag. Journalister og fagmedier bruger PURE til at finde ud af, om du er velegnet som ekspert – her kan en opdateret liste med formidlingsaktiviteter komme dig til gavn og sikre, at du bliver kontaktet som den, der ved noget særligt om dit fagfelt.

Din PURE-profil kan også afgøre, om du bliver indstillet til en pris eller udpeget til et fagligt udvalg i universitetsregi. Oplysninger fra PURE er nemlig ofte dem, ledelsen må forlade sig på, når de skal indstille en medarbejder til en særlig pris eller udpege personer til råd og nævn.

PURE-profiler er de mest efterspurgte

Nogle AU-ansatte har det indtryk, at PURE-profiler er irrelevante og ikke ses af nogen. Men det er helt forkert. Der er ingen tilgængelig besøgsstatistik på PURE, men når PURE dukker op som de første søgeresultater i Google, taler meget for, at de er blandt de mest besøgte websider på Aarhus Universitet.

Undersøgelsen af hjemmesiderne, som Health fik lavet i 2018, viser at de personlige PURE-profiler er noget af det mest efterspurgte, når man spørger fonde, virksomheder og eksterne samarbejdspartnere. Men PURE-profilerne efterlader ikke altid det bedste indtryk af Health og sammenhængen mellem forskere og forskningsgrupper.

Er en PURE-profil ikke opdateret, kan det ødelægge det samlede indtryk af de eksterne websites for den besøgende. Brugerne oplever PURE-profilerne som dele af Healths websites, og hvis en bruger møder en uopdateret PURE-profil, smitter dette indtryk af på opfattelsen af hele resten af websitet, fremgår det af rapporten.

Læs mere om PURE

PURE-vejledninger og -support


Fakta om PURE

PURE er et IT-system, som bruges til registrering og præsentation af forskning og formidling

Data fra PURE bliver bl.a. brugt til:

  • Søgeresultater i fx Google og Bing
  • BFI-beregninger
  • AU’s nøgletal (trækkes i marts måned)
  • Ledelsesinformation
Forskning, Forskning, Ph.d.-studerende, Institut for Biomedicin, Health, Administrativt, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Folkesundhed, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin