Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Fonde investerer 280 mio. kr. i biomedicinsk firma

Tre biomedicinske forskeres firma har fået en af de største investeringer i dansk biotekselskab nogensinde med en stor kapitalindsprøjtning fra fire store europæiske investeringsfonde. Med investeringen kan forskerne nu følge deres grundforskning i muskler til dørs og få den omsat til lægemidler.

23.03.2018 | Mette Louise Ohana

Forskerne prøver at udvikle medicin til patienter, der har fået nedbrudt de nerveceller, der styrer musklernes bevægelser. Foto: NMD Pharma

Thomas Holm Pedersen og Claus Olesen fra Institut for Biomedicin samt Ole Bækgaard fra Institut for Folkesundhed (tidl. fra Institut for Biomedicin) startede for nogle år siden et biotekfirma – NMD Pharma - med det håb at kunne bruge mange års grundforskning i muskler til at udvikle ny medicin til mennesker, der er ramt af sjældne neuromuskulære sygdomme. Fx sygdommen ALS som bl.a. Stephen Hawking var kendt for at lide af.

Det håb deler Lundbeckfonden Emerge, Novo Seeds, Roche Venture Fund og Inkef Capital, som netop har investeret 280 millioner kr. i firmaet. Lundbeckfonden Emerge og Novo Seeds har allerede tidligere – sammen med Capnova - skudt mere end 44 millioner i firmaet. Med de to nye investorer fra Schweiz og Holland er det nu lykkedes at opnå en af de største investeringer i et dansk biotekselskab nogensinde.

Målet er, at man ved medicinsk hjælp kan påvirke musklerne til at opfange muskelaktiverende signaler fra centralnervesystemet, så musklerne kan fungere igen -  en evne som uhelbredelige sygdomme som ALS og Myasthenia Gravis ellers langsomt sætter ud af spil. Medicinen vil, hvis det lykkedes, også kunne være til hjælp for mennesker, der skal genvinde neuromuskulær funktion efter en operation.

Ingen medicinudvikling uden firma

Der ligger 15 års basalvidenskabelige forskning bag projektet, og det er nu mundet ud i udviklingen af to lægemiddelskandidater. Firmaet har opnået solide data fra afprøvninger i dyr, og planen er at udvikle lægemiddelkandidaterne til at kunne blive testet på patienter. Et projekt, der ikke ville kunne lade sig gøre, hvis forskerne ikke havde oprettet et privat selskab.

”Det er et enormt stort arbejde at udvikle et lægemiddel, og det er en aktivitet, som ikke ville kunne lade sig gøre i AU’s regi. Selvom NMD Pharma i dag er et selvstændigt firma, har vi et godt samarbejde med AU til fælles fordel. Vi har fået stor opbakning fra institutleder Thomas G. Jensen fra Institut for Biomedicin, og det har gjort det muligt at føre vores grundforskning videre til noget, der vil kunne komme patienter til gavn,” fortæller Thomas Holm Pedersen, lektor på Institut for Biomedicin og CEO i NMD Pharma.

Forskerne er fortsat tilknyttet Institut for Biomedicin, hvor NMD Pharma gennem en kombineret samarbejds- og indtægtsdækket forskningsaftale har adgang til laboratoriefaciliteter og nødvendigt udstyr.

Kontakt

Lektor Thomas Holm Pedersen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mobil: 30 73 95 14
Mail: thp@biomed.au.dk

Seniorforsker og erhvervsambassadør Claus Olesen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mobil: 61 26 00 35
Mail: ceo@biomed.au.dk

Forskning, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, Institut for Biomedicin, Health, Samarbejde, Videnskabelig medarbejder, Institut for Folkesundhed, Ph.d.-studerende, Health