Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Forsker får 357.000 kroner til at søsætte startup – nu står samarbejdspartnerne i kø

På blot seks måneder har Maria Lund Paulsen, postdoc ved Institut for BioScience ved Aarhus Universitet gået fra at have en idé til at skabe en startup, finde 357.000 kroner i funding og lande samarbejdspartnere. Missionen for forskeren er at bringe livet tilbage til iltfattige danske søer via en ny nanoboble-teknik.

30.06.2021 | Signe Trier Simonsen

Maria Lund Poulsen

”Det er gået stærkt – men processen har været utrolig spændende og lærerig. Nu glæder jeg til at se vores projekt gøre en forskel for danske søer og dyrelivet i og omkring dem. ”

Sådan siger Maria Lund Paulsen, postdoc ved Institut for BioScience ved Aarhus Universitet. Siden årsskiftet har hun arbejdet på at søsætte startup’en NanoBobler i samarbejde med sin mand Håkon Narjord, der er uddannet ingeniør. Ud over at deltage i et workshop-forløb hos The Kitchen har hun hentet 357.000 kroner i midler fra Erhvervsstyrelsen. Samtidig har hun fået kontakt til en række potentielle samarbejdspartnere, der gerne ser Maria Lund Paulsen forsøge at puste livet tilbage i deres søer og vandløb.

NanoBobler står bag en metode, hvorpå danske søer og vandløb kan iltes langt mere effektivt end tidligere. Teknologien bygger på forskning fra Japan, men NanoBobler tilfører en række nyskabelser deriblandt solcelleteknologi og iltberigelse af atmosfærisk luft vha et N2-filter.

Jeg fik troen på, at vi kunne skabe en forretning

Rejsen fra at være forsker til også at blive iværksætter er gået hurtig for Maria Lund Paulsen, som dog fortæller, at hun altid har haft lyst til at have sit eget firma. Det blev The Kitchens forløb: ”Validate your business model”, der for alvor satte turbo på både selvtillid og projekt.

”Forløbet var udslagsgivende for, at jeg fik troen på, at vi rent faktisk kunne lave en forretning. ”Validate your business model” er en serie af fire workshops, hvor jeg fik undervisning i alt fra business-lingo, metoder til at tale med potentielle kunder og udarbejdelse af vores forretningsmodel,” fortæller den 35-årige forsker. Hun var ellers en smule forbeholden inden kurset. ”Jeg havde indledningsvist svært ved at se, hvad det egentlig var, jeg skulle lære – men jeg må sige, at jeg fik utrolig meget ud af det.”

Maria Lund Paulsen har tidligere forsket i forskellige aspekter af det arktiske havmiljø og været bosat otte år i Norge, hvor hun blandt andet så den store glæde, som en sund sø kan give til både dyreliv og mennesker.

LAG-midler til den første prototype

Efter afslutningen af forløbet hos The Kitchen har Maria Lund Paulsen og hendes mand arbejdet videre på NanoBoblers første prototype, finansiering og ikke mindst yderligere validering af ideen. Hun fortæller:

”Jeg begyndte at række ud til andre specialister på området i Danmark – og de så også et potentiale i metoden.” Og i slutningen af maj dumpede endnu en god nyhed ind. Postdoc’en fortæller:

”Vi har fået tildelt 357.000 kroner i LAG-midler fra Erhvervsstyrelsen. De penge gives til innovative projekter, som kan skabe vækst i visse områder i Danmark. Målet er at bruge pengene til at få etableret de første anlæg og kundekredse, sat få samlet en masse erfaring og ekspertviden om metoden.”

En pressemeddelelse hjalp med at finde samarbejdspartnere

En ting er dog idé og midler – noget andet er at få etableret det første samarbejde. Også selvom der er nok danske søer, der kunne have brug for tilførsel af ilt, som Maria Lund Paulsen med et skævt smil tilføjer. Hertil viste en pressemeddelelse udsendt af The Kitchen sig at være en stor hjælp. Maria Lund Paulsen fortæller:

”Aarhus Stiftstidende bragte historien, og det førte en række spændende telefonopkald og e-mails med sig fra både private aktører og kommuner, der gerne vil gøre en indsats for deres søer. Det var faktisk lidt overvældende – men helt fantastisk ikke selv at skulle stemme dørklokker og sælge ideen. Nu er der så mange muligheder, vi glæder os til at gribe.”

Et område, som har brug for nytænkning

Netop genopretning af søer er et område, som trænger til nytænkning. En af de mest brugte metoder netop nu omhandler også at tilføre ilt – men den er langt fra så effektiv som nano-boblerne, fortæller Maria Lund Paulsen:

”Lige nu bruger man ”bobling”. Det er slanger med ilt, som lægges direkte i søen. Men effektiviteten for metoden er utrolig lav. Kun 3 procent af ilten optages i vandet per meter boblen stiger. Nanobobler stiger ikke til vejr og hele 85 procent af ilten optages. Så det vil gøre en kæmpe forskel. Samtidig kan vi gøre direkte brug af luften omkring. Til bobling bruger man i dag ilt fra tanke. Det gør vores metode mere bæredygtig.”

Samarbejde, Forskning, Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet, Ekstern målgruppe