Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Forsker fra Aarhus får bevilling til diabetesforskning

Esben Thyssen Vestergaard fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har modtaget 100.000 kroner fra Riisfort Fonden til sit forskningsprojekt. Projektet skal blandt andet kigge nærmere på, om hormonet ghrelin forårsager type 2 diabetes.

11.11.2014 | Helle Horskjær Hansen

Esben Thyssen Vestergaard vil bruge sin bevilling til at forske mere i insulinresistens og kroppens ’sult-hormon’, som bliver kaldt ghrelin.

Esben Thyssen Vestergaard vil bruge sin bevilling til at forske mere i insulinresistens og kroppens ’sult-hormon’, som bliver kaldt ghrelin.

Over 320.000 danskere har diagnosen diabetes. 80 procent af dem har type 2 diabetes. Diabetes 2 er til dels arvelig, men bliver ofte udløst af usunde madvaner og for lidt motion.

Esben Thyssen Vestergaard fra AU og AUH vil bruge sin bevilling på 100.000 kroner fra Riisfort Fonden til at forske mere i insulinresistens - den mekanisme, der leder til type 2 diabetes - og kroppens ’sult-hormon’, som bliver kaldt ghrelin.

”Jeg undersøger ghrelins effekter på sukker-, fedt- og energiomsætning og de mekanismer, der leder til insulinresistens,” siger Esben Thyssen Vestergaard, der er ansat på et individuelt postdoc-stipendium fra Styrelsen for Forskning og Innovation og et Sapere Aude DFF-Unge Eliteforsker stipendium.

Forskningsprojektet undersøger, om den sukkersygelignende tilstand, som ghrelin-behandling medfører, kan ophæves ved at blokere ghrelins effekter på fedtomsætningen.

”Det er samfundsmæssigt og videnskabeligt interessant, idet dette potentielt kan bidrage til udviklingen af en mere målrettet behandling af type 2 diabetes. Vi håber, at det kliniske forsøg vil give os dybere indsigt i de cellulære mekanismer, som ghrelin påvirker. Den forståelse af ghrelins effekter vil forhåbentlig også på lang sigt lede til bedre og mere målrettet behandling af type 2 diabetes,” fortæller han.

Forskningsprojektet hedder "Effekten af farmakologisk antilipolyse på ghrelins metaboliske effekter". 

Yderligere oplysninger

Postdoc Esben Thyssen Vestergaard
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Medicinsk Forskningslaboratorium
Mobil: 21 844 734.
etv@clin.au.dk

Navnenyt, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Ekstern målgruppe, Health, Offentligheden/Pressen, Health