Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Forsker i depression får amerikansk pris

Læge og adjunkt Søren Dinesen Østergaard fra AU og AUH modtager det amerikanske selskab for klinisk psykofarmakologi’s ”New Investigator Award”. Prisen får han for at have udviklet en ny metode til at måle sværhedsgraden af psykotisk depression.

15.04.2015 | Helle Horskjær Hansen

Søren Dinesen Østergaard modtager det amerikanske selskab for klinisk psykofarmakologi’s ”New Investigator Award”. Prisen får han for at have udviklet en ny metode til at måle sværhedsgraden af psykotisk depression.

Søren Dinesen Østergaard modtager det amerikanske selskab for klinisk psykofarmakologi’s ”New Investigator Award”. Prisen får han for at have udviklet en ny metode til at måle sværhedsgraden af psykotisk depression.

Når en depression ledsages af hallucinationer eller vrangforestillinger, ofte med et depressivt tema, så kalder man sygdomsbilledet for psykotisk depression. Det kan eksempelvis være når en deprimeret, men ellers fuldstændig fysisk rask, person insisterer på at skulle dø af kræft og mener at kunne se en tumor gro i sin mave - eller når en sparsommelig og velbjerget pensionist med depression fastholder at have været så ødsel med sin økonomi, at han er årsagen til den globale finanskrise.

Da Søren Dinesen Østergaard som nyuddannet læge arbejdede i psykiatrien blev han opmærksom på, at der ikke fandtes en metode til at måle sværhedsgraden af psykotisk depression. Sværhedsgraden af psykiske lidelser måles ved at hvert symptom, efter struktureret samtale med patienten, bliver vurderet af en fag-person og tildelt en score på en fastsat skala alt efter sværhedsgraden. Når scores fra de enkelte symptomer lægges sammen, så får man et tal, der er et udtryk for sygdommens samlede sværhedsgrad. Denne målemetode kaldes for en ”rating skala”.

”Det var en klar mangel i arbejdet med denne gruppe af meget syge patienter. Risikoen for selvmord i forbindelse med psykotiske depressioner er, særligt på grund af vrangforestillingerne om skyld og sygdom, ganske høj. Derfor er det særdeles vigtigt at være opmærksom på sværhedsgraden af disse patienters symptomer,” forklarer han.

Global interesse for skalaen

Som led i sin ph.d. ved Aarhus Universitet udviklede Søren Dinesen Østergaard den første rating rating skala for psykotisk depression, som har fået navnet: ”The Psychotic Depression Assessment Scale (PDAS)”. Det er dette arbejde han nu hædres for med det amerikanske selskab for klinisk psykofarmakologi’s ”New Investigator Award”, der tildeles særligt lovende, yngre forskere.

”Jeg er meget glad for prisen, især fordi den giver mig mulighed for at møde amerikanske kolleger ved det amerikanske selskab for klinisk psykofarmakologi’s årsmøde i juni, hvor prisen overrækkes. Det er en rigtig god mulighed for at udbrede brugen af PDAS i USA,” siger han.

Den engelske originalversion af PDAS, som er udviklet af Søren Dinesen Østergaard i samarbejde med en række kolleger fra nordamerikanske universitetshospitaler, er lige nu ved at blive oversat til dansk, hollandsk, tyrkisk, koreansk, japansk og tamil.

”Det er en meget stor glæde, at klinikere fra andre lande allerede har fattet interesse for skalaen. Det betyder, at den er på vej ud på hospitalerne, hvor den vil være til gavn for patienterne med psykotisk depression. Det var hele tanken med projektet fra begyndelsen” siger Søren Dinesen Østergaard, der er ansat som adjunkt ved Institut for Klinisk Medicin, og har sin daglige gang på Aarhus Universitetshospital, Risskov.

Yderligere oplysninger

Læge, ph.d., adjunkt, Søren Dinesen Østergaard
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Afdeling P, Risskov
Telefon: 6128 2753
Mail: soeoes@rm.dk


 

Læs mere om The Psychotic Depression Assessment Scale.

Navnenyt, Offentligheden/Pressen, Institut for Klinisk Medicin, Health, Videnskabelig medarbejder, Teknisk/administrativ medarbejder, Ph.d.-studerende