Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Forskere belønnes for at droppe dyreforsøg

Lene Baad-Hansen og Karthika Rajeeve fra Aarhus Universitet har begge modtaget et legat fra Frøknerne Anna og Dagny Hjerrilds Fond. Legatet får de for ikke at bruge forsøgsdyr i deres forskning.

13.01.2021 | Lise Wendel Eriksen

Karthika Rajeeve fra Biomedicin (venstre) og Lene Baad-Hansen fra IOOS har begge modtaget et legat fra Anna og Dagny Hjerrilds Fond til afskaffelse af dyreforsøg i den videnskabelige forskning. Foto: Ida Jensen, AU Foto og Jann Zeiss, AU Health

Lektorerne Lene Baad-Hansen, Institut for Odontologi og Oral Sundhed, og Karthika Rajeeve, Institut for Biomedicin, forsker i vidt forskellige emner, men har det til fælles, at de ikke anvender dyreforsøg i deres arbejde, skønt det ville være oplagt. Det bliver de belønnet for med et legat fra Frøknerne Anna og Dagny Hjerrilds Fond til afskaffelse af dyreforsøg i den videnskabelige forskning.

De to forskere modtager hver et legat på 100.000 kr., som skal bruges til deres forskningsaktiviteter.

Lene Baad-Hansen, lektor og viceinstitutleder for forskning, Institut for Odontologi og Oral Sundhed

Lene Baad-Hansen forsker i smerter i mund og ansigt, hvilket typisk opleves som intenst og er forbundet med stort ubehag og forringet livskvalitet hos patienterne. Til trods for at der er en lang tradition for at anvende dyreforsøg i smerteforskning, har Lene Baad-Hansen aldrig benyttet sig af dyremodeller i sine forskningsprojekter. I stedet har hun i stor udstrækning gjort brug af humane eksperimentelle modeller for smertetilstande, og hendes data er derfor baseret på raske og frivillige forsøgspersoner.

Karthika Rajeeve, Lektor, Institut for Biomedicin

Karthika Rajeeve er biomediciner og undersøger sygdomsmekanismer og patogene interaktioner, fx bakterielle infektioner. I stedet for at anvende rotter og mus i sin forskning bruger Karthika Rajeeve den revolutionerede teknologi ’organdyrkning’ og 3D vævsmodeller, som fysiologisk minder mere om de patogene interaktioner, der foregår menneskeligt væv end i dyremodeller.

 

Kontakt

Lektor Lene Baad-Hansen
Aarhus Universitet, Institut for Odontologi og Oral Sundhed
Mobil: 51 40 19 84
Mail: lene.hansen@dent.au.dk

Lektor Karthika Rajeeve
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mail: karaj@biomed.au.dk

Bevillinger og priser, Forskning, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Sundhed og sygdom, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Biomedicin, Videnskabelig medarbejder, IOOS