Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Forskere fra Health får Carlsbergfondet-fellowships

Joanna Kalucka og Christine Parsons får hver et Carlsberg Foundation Young Researcher Fellowship. Det er ensbetydende med millionbevillinger til undersøgelser af hhv. miltens vaskulaturs rolle for immunforsvaret og søvnforstyrrelsers påvirkning på nybagte forældre.

07.01.2020 | Sabina Bjerre Hansen

Christine Parsons (t.v.) og Joanna Kalucka, begge lektorer på Health, får fellowships fra Carlsbergfondet. Foto: AU.

Christine Parsons (t.v.) og Joanna Kalucka, hhv. lektor og adjunkt på Health, får fellowships fra Carlsbergfondet. Foto: AU.

Carlsbergfondet har uddelt 28 Young Researcher-bevillinger målrettet yngre nyansatte lektorer med særligt visionære forskningsideer og -projekter. To af forskerne er fra Health.

Hvordan reagerer mor og far på babys gråd om natten?

Christine Parsons undersøger i sit forskningsprojekt, hvordan nybagte forældre, mænd og kvinder, med forskellig adgang til forældreorlov takler den udfordrede nattesøvn. Hun håber at få svar på, om der er noget om snakken ift. en udbredt opfattelse af, at mænd er mindre lydhøre over for babyer, når babyerne græder om natten, og mindre engagerede i deres pleje generelt. Og om der er nationale forskelle.

Hvorfor øger en syg eller manglende milt risikoen for infektioner?

Milten spiller en vigtig rolle i kroppens immunforsvar og homeostase. En syg eller bortopereret milt øger risikoen for infektioner, og det kan føre til alvorlige konsekvenser for de berørte personer. Joanna Kalucka ønsker derfor – ved hjælp det molekylære fingeraftryk – at få ny indsigt i miltens blodforsyning og dens funktion for opretholdelse af vævsbalance.

Christine Parsons får knap 3,8 mio. kr., mens Joanna Kalucka får knap 3 mio. kr. fra Carlsbergfondet.

Kontakt

Lektor, psykolog og ph.d. Christine Parsons
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
The Interacting Minds Center
Telefon: 87 16 21 27
Mail: christine.parsons@clin.au.dk

Adjunkt, molekylærbiolog og ph.d. Joanna Kalucka
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin og
Aarhus Institute of Advanced Studies (AIAS)
Mail: joanna.kalucka@aias.au.dk

Denne omtale er delvist baseret på pressemateriale fra Carlsbergfondet.

Bevillinger og priser, Forskning, Offentligheden/Pressen, Institut for Biomedicin, Health, Sundhed og sygdom, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Teknisk/administrativ medarbejder, Health