Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Forskere knytter gen til cannabismisbrug​

Ny forskning fra det nationale psykiatriprojekt iPSYCH viser, at et bestemt gen er forbundet med øget risiko for cannabismisbrug. Genet koder for en receptor i hjernen, og personer med mindre af denne receptor, har større risiko for at blive cannabismisbrugere.

18.06.2019 | Helle Horskjær Hansen

Ditte Demontis er en del af Danmarks største psykiatriprojekt, iPSYCH, hvis formål er at finde årsagerne til og forbedre behandlingen af psykiske lidelser. Projektet er støttet med 361 mio. kr. af Lundbeckfonden.

Cannabis er det mest brugte illegale rusmiddel både i Danmark og internationalt, og omkring én ud af ti brugere bliver afhængige af stoffet. Nu har forskere fra Lundbeckfondens Initiativ for Integreret Forskning, i daglig tale iPSYCH, fundet et gen, de forbinder med misbrug af cannabis. 
 
”Vi fandt ud af, at lidelsen var forbundet med en genetisk variant, en variant, som påvirker hvor meget en bestemt nikotinreceptor bliver dannet i hjernen” forklarer lektor Ditte Demontis fra iPSYCH, som står bag undersøgelsen.

Den genetiske variant forskerne har fundet, påvirker hvor meget, der bliver dannet af den bestemte nikotinreceptor. Personer, der har mindre af denne receptor i hjernen, har større risiko for at blive cannabismisbrugere. 
 
Ditte Demontis og kolleger brugte en landsdækkende dansk kohorte til at analysere hele arvemassen fra mere end 2.000 cannabismisbrugere og arvemassen fra 50.000 kontrolpersoner. Forskerne gentog derefter disse fund i en analyse af yderligere 5.500 misbrugere af cannabis og mere end 300.000 kontroller.

Øger risikoen for misbrug

Resultaterne er netop offentliggjort i Nature Neuroscience.

Forskerne inkluderede også genetiske data fra studier, hvor man undersøgte den underliggende genetik for evnen til at tage en uddannelse.

”Personer med cannabismisbrug klarer sig ofte dårligere i uddannelsessystemet, og vores resultater viser, at det til dels kan forklares med genetik. Det vil sige, at personer med et misbrug har flere genetiske varianter i arvemassen, der øger risikoen for cannabismisbrug samtidig med, at de påvirker evnen til at tage en uddannelse i en negativ retning”, forklarer Ditte Demontis.

Undersøgelsen er den første af sin slags i den størrelsesorden og et skridt på vejen til at forstå, hvilke biologiske mekanismer, der ligger bag misbrug af cannabis.  
 
”Vi skal forske endnu mere i, hvordan de genetiske forskelle i arvemassen bidrager til udviklingen af cannabismisbrug og kortlægge de præcise biologiske mekanismer, der gør, at nogen har højere risiko for at blive misbrugere end andre. Håbet er, at vi på længere sigt kan forbedre behandlingen og måske endda forebygge misbrug,” siger Ditte Demontis.

Bag om resultatet 

  • Studietype: iPSYCH har indsamlet genetisk information om 2,387 personer med diagnosticeret cannabis misbrug og 48,985 kontrol personer. Dernæst blev fundet gentaget i 5,501 personer med diagnosticeret cannabis and 301,041 kontroller indsamlet af deCODE Genetics på Island.
  • Samarbejdspartnere: deCODE Genetics fra Island 
  • Undersøgelsen er finansieret af Lundbeckfonden og internationale fonde som NIH 

Kontakt 

Lektor Ditte Demontis 
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mail: ditte@biomed.au.dk 
Mobil: 28 53 97 46

Forskning, Offentligheden/Pressen, iPSYCH, Health, Ph.d.-studerende, Institut for Biomedicin, Videnskabelig medarbejder, Health, Teknisk/administrativ medarbejder