Nogle har forkerte briller. Andre har ingen briller, men burde have det. Ingen ved, hvor mange der kunne se lidt bedre, hvis de fik den rigtige hjælp. Et forskerhold fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har fået 2,8 mio. kr. til at undersøge omfanget.
20.12.2019 |
I starten af 2020 bliver 5.000 tilfældigt udvalgte danskere indkaldt til at besvare et spørgeskema om deres syn og få lavet en øjenundersøgelse. Formålet er at blive bedre til at hjælpe dem, der har problemer med at se ordentligt til trods for, at de bruger briller, linser, lup eller kikkert. Men også dem, som døjer med, at armene ikke er lange nok, og som ikke har erkendt, at det er blevet tid til briller, ligesom nogle kan have en øjensygdom, de ikke er klar over.
Undersøgelsen skal give et overblik over, hvor mange, der har nedsat syn, og om de får de rigtige hjælpemidler og behandlinger. Forskerne vil også gerne vide, om man kan opdage øjensygdomme tidligt fx grøn stær, der ikke giver symptomer, før der er opstået skader på synsnerven.
Resultatet af forskningsprojektet, som forventes at være færdigt ved udgangen af 2021, skal bruges til at finde ud af, om nogle svagtseende ikke får den nødvendige hjælp, og om øjenlægerne kan målrette deres indsats bedre. Projektet bliver udført af forskere på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet samt øjenafdelingen på Aarhus Universitetshospital med lærestolsprofessor og overlæge Toke Bek i spidsen i samarbejde med Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.
Bevillingen kommer fra Synoptikfonden og en privat forskningsdonation, der er videregivet fra Dansk Blindesamfund.
Lærestolsprofessor, overlæge, dr. med. Toke Bek
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Øjenafdelingen
Telefon: 3031 5636
Mail: toke.bek@mail.tele.dk