Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Forskernes karrieremuligheder bliver tydeligere

Det skal være nemmere for forskerne at se de mange muligheder, en ansættelse på universitetet rummer. Derfor bliver stillingsstrukturen for VIP’erne nu ændret.

28.10.2013 | Sabina Bjerre Hansen

Med den nye stillingsstruktur bliver det lettere for VIP-ansatte på Health at overskue karrieremulighederne.

Med den nye stillingsstruktur bliver det lettere for VIP-ansatte på Health at overskue karrieremulighederne.

Ph.d., postdoc, adjunkt, lektor og professor. En forskerkarriere indeholder mange forskellige trin, forløb og titler. Det kan være svært at gennemskue, hvordan det hele hænger sammen. Men det bliver lettere med den nye stillingsstruktur for VIP-ansatte, som netop er trådt i kraft.

Nu bliver det mere attraktivt for unge forskere at forfølge en karriere på Health.

”Den nye stillingsstruktur giver god mening organisatorisk. Den øger gennemsigtigheden i vores karriereforløb, og så forventer jeg, at det bliver lettere både at fastholde og tiltrække de dygtigste forskertalenter. Og det gælder nationalt såvel som internationalt,” fortæller koordinerende klinisk professor og formand for Akademisk Råd Jens Christian Hedemann Sørensen fra Institut for Klinisk Medicin.

Bedre perspektiver for VIP’er i tidsbegrænsede stillinger

Den nye struktur gør karrierevejen synlig for forskerne, og især ansatte i tidsbegrænsede stillinger vil kunne se og mærke en forskel. Et eksempel er, at postdoc-stillingen nu bliver adskilt fra adjunkturet som en reel, selvstændig stilling. Det lukker samtidig det ’hul’, der hidtil har været efter endt ph.d.

”For mit eget vedkommende kan jeg med den nye aftale i ryggen tilbyde en af mine egne ph.d.-studerende, som bliver færdig i november 2013, en postdoc-stilling. Det er jeg personligt rigtig glad for, og det er bestemt også en gevinst for universitetet, at vi kan holde på en talentfuld og ambitiøs forsker,” fortæller Jens Christian Hedemann Sørensen.

For de øvrige VIP-ansatte rummer den nye stillingsstruktur mest en præcisering af den tidligere aftale.

Talentarbejdet er en stor ledelsesmæssig opgave

”Vi har på universitetet generelt og dermed også på Health en stor ledelsesmæssig opgave særligt i relation til yngre forskeres afklaring og planlægning af videre karriere både inden for og uden for den videnskabelige stillingsstruktur,” fortæller dekan Allan Flyvbjerg.

Særligt i relation til eksternt finansierede videnskabelige medarbejdere, som ofte er ansat i kort tid, vil et systematisk arbejde med karriesamtaler og -planer kunne understøtte udviklingen af de talenter, som er og bliver ansat på Health.

”Institut- og forskningslederne kan og skal medvirke til at løfte ansvaret for de videnskabelige medarbejderes karriereudvikling. Og det gør de i et vist omfang allerede. Men nu søsætter vi et mere systematisk og ensartet forløb på hele hovedområdet,” fortæller Allan Flyvbjerg.

Den nye stillingsstruktur er trådte i kraft den 1. september 2013. Du kan finde et overblik over aftalen i ”Stillingsstruktur for Health 2013” (pdf).

I forlængelse af den nye stillingsstruktur træder også en ny aftale om bedømmelsesudvalg i kraft.

Den kan du læse mere om i ”Sammensætning af bedømmelsesudvalg på Health” (pdf).


De vigtigste ændringer i stillingsstrukturen 2013

Du kan få et overblik over de væsentligste ændringer i stillingsstrukturen 2013 nedenfor:

Adskillelse af postdoc- og adjunktstillingerne
Dette betyder, at postdoc- stillingerne fremover er selvstændige, tidsbegrænsede stillinger på maksimalt fire år på samme universitet.

For så vidt angår adjunktstillingerne kan disse besættes for en periode i op til fire år – dog op til fem år på det kliniske område.

8 års ansættelse på samme institution
Fremover kan adjunkter ansættes - med flere på hinanden følgende tidsbegrænsede ansættelser – i op til otte år på samme institution mod tidligere kun seks år. Det skal bemærkes, at perioder med postdocansættelser ikke indgår i den maksimale otte-årige periode.

Indførelse af et seksårigt “tenure track” fra adjunkt til lektor
Dette betyder at der kan besættes stillinger på adjunktniveau med mulighed for overgang uden stillingsopslag til en varig stilling på lektorniveau – dette er forudsat af en positiv faglig bedømmelse inden udgangen af det 5. ansættelsesår.

Professor (MSO)
Fremover kan MSO-professorater besættes tidbegrænset i op til otte år mod tidligere tre-fem år (dog med mulighed for forlængelse op til sammenlagt otte år).

Kliniske lektorer/Eksterne kliniske lektorer
Fremover kan kliniske lektorer også ansættes i faste stillinger og ikke kun som nu i tidsbegrænsede stillinger.

Health, Forskning, Health, Talentudvikling, Forskningsårsstuderende, Ph.d.-studerende, Videnskabelig medarbejder