Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Forskertalent i særklasse får Jens Chr. Skou-prisen

Lektor og afdelingslæge Trine Hyrup Mogensen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital modtager som den første Jens Chr. Skou-prisen som en anerkendelse af hendes enestående forskningsindsats.

06.10.2016 | Sabina Bjerre Hansen

Trine Hyrup Mogensen hilste ved prisoverrækkelsen på nobelprismodtager Jens Chr. Skou, som har lagt navn til den nye talentpris. Foto: Lars Kruse/AU.

Trine Hyrup Mogensen hilste ved prisoverrækkelsen på nobelprismodtager Jens Chr. Skou, som har lagt navn til den nye talentpris. Til venstre står Healths konstituerede dekan Ole Steen Nielsen, som overrakte prisen. Foto: Lars Kruse/AU.

”Trine er i særklasse. Hun har et enormt potentiale og er ekstraordinært talentfuld. Det er helt unikt, at hun i så ung en alder er en af verdens førende forskere inden for sit felt. Trine er kreativ og opfindsom i sin forskning, og så har hun et imponerende internationalt netværk af dygtige samarbejdspartnere. Derfor indstillede jeg hende til Jens Chr. Skou-prisen, som hun nu har fået,” fortæller institutleder Kristjar Skajaa fra Institut for Klinisk Medicin. 

Trine Hyrup Mogensen er lektor og afdelingslæge, ph.d., dr.med. Hun er ansat som forsker og underviser på Institut for Biomedicin og Institut for Klinisk Medicin og som afdelingslæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q. Her arbejder hun inden for basal immunologi og mikrobiologi på den ene side og infektionsmedicin på den anden.

”Det er en stor ære at modtage Jens Chr. Skou-prisen. Ikke mindst når man er uddannet og arbejder på Aarhus Universitet, hvor Skou gennemførte sin banebrydende forskning, der senere førte til Nobelprisen. Det er et skulderklap til mig og til den type forskning, jeg beskæftiger mig med,” siger den glade prismodtager.

Produktiv og internationalt anerkendt prismodtager

Trine Hyrup Mogensen forsøger med sin forskning at bygge bro mellem grundvidenskabelige forskningsområder og klinikken. Hendes mål er at opnå viden om immunsystemets bekæmpelse af infektioner og – på længere sigt – at forbedre diagnostik, forebyggelse og behandling af patienter med infektionssygdomme.

 ”Vi har stiftet Jens Chr. Skou-prisen for at sætte fokus på de unge forskertalenter. Vores dygtigste talenter skal vide, at vi ser og anerkender deres potentiale. Og de må ikke være i tvivl om, at vi vil gøre vores bedste for at støtte dem i deres videre karriereforløb – uanset om det er her i Danmark eller i udlandet,” siger konstitueret sundhedsdekan Ole Steen Nielsen.

Trine Hyrup Mogensen publicerer i de bedste og mest anerkendte internationale tidsskrifter. Hun er en efterspurgt foredragsholder og har trukket store millionbeløb til universitetet fra bl.a. Forskningsrådet, Novo Nordisk Fonden, Lundbeckfonden, AUFF og EU – Horizon2020. Trine Hyrup Mogensen har desuden modtaget Novo Nordisk Ph.D. Plus Prize og Young Scientist Award fra Scandinavian Society for Antimicrobial Chemotherapy.

Trine Hyrup Mogensen modtog ved prisoverrækkelsen et diplom og 100.000 kroner til sin forskning. Trine Hyrup Mogensen er 43 år og født i Aarhus. Hun er gift og har tre døtre.


Jens Chr. Skou-prisen er for de dygtigste talenter 

Jens Christian Skou-prisen uddeles en gang om året til en særligt lovende ung forsker, som har præsteret fremragende forskning inden for et eller flere af det sundhedsvidenskabelige fakultetets forskningsområder.

Den nye pris uddeles til en ung forsker i international særklasse. Vedkommende skal være ekstraordinært talentfuld inden for sit forskningsfelt og have dokumenteret en usædvanlig kreativitet og produktivitet i sin forskning.


Vil du vide mere?

Læs mere om Jens Chr. Skou-prisen i artiklen ”Ny pris på Health skal hædre forskertalenter”.

 

Læs mere om Trine Hyrup Mogensen i portrætartiklen ”Prismodtager fandt sin karrierevej som 15-årig”.


Yderligere oplysninger

Lektor og afdelingslæge Trine Hyrup Mogensen

Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin og Institut for Klinisk Medicin og

Aarhus Universitetshospital, Infektionsmedicinsk Afdeling Q

Mobil: 20 12 52 80

Mail: trine.mogensen@biomed.au.dk

Navnenyt, Offentligheden/Pressen, Institut for Biomedicin, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Videnskabelig medarbejder, Health